Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът Йотова: Защо скриха ген.Мутафчийски от последния брифинг? Коректно бе да му дадат думата.

Вицепрезидентът Йотова: Защо скриха ген.Мутафчийски от последния брифинг? Коректно бе да му дадат думата.

Defakto.bg

България продължава да няма стратегия за излизане от кризата

Аплодисментите днес са за медиците, но не и здравната ни система и здравния министър

Достойно поведение беше да се даде думата на ген. Мутафчийски на последния брифинг. Той очевидно беше скрит чрез нескопосан пиар. Имаме нужда от отговори какво се случи и защо ген. Мутафчийски беше скрит – дали напрежението между щаба и изпълнителната власт достигна точка на кипене или съображенията са други“ –  заяви  вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю пред  БНТ  в отговор на въпрос за решението да бъдат преустановени  ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. По-рано днес пиарът на Бойко Борисов обяви, че по решение на премиера  Националният  оперативен щаб повече няма да дава непосредствено информация  за развитието на пандемията  у нас.  Това стана в отсъствието на ген.  Мутафчийски и членовете на  Щаба.

„България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за да се предприемат адекватни и работещи мерки за справяне с икономическите и социалните последствия“ , заяви  вицепрезидентът.

„Често се използва клишето, че водим война с невидим враг. Една война предполага стратегия и тактика. Такива липсват“, изтъкна вицепрезидентът. През последния месец и половина се наслушахме на много статистика, на внушения за апокалипсис, страх и стрес се насаждаше в българските граждани“, каза  Илияна Йотова и постави въпроса за психическите последствия от живота на дистанция от 2 метра и в изолация.

Президентът пита това, което вълнува всеки български гражданин, заяви вицепрезидентът.   „Той призовава за отчетност и прозрачност на разходите за справяне с кризата. Призовава да няма кражби по време на чума“, отбеляза вицепрезидентът на въпрос за „престрелките между институциите“.  „Дебат за начина, по който да излезем от кризата, липсва не само между институциите, липсва в цялото общество. Отнети бяха правомощията на парламента, след като той гласува Закона за извънредното положение“.

Защо ако изпълнителната власт не работи с президента,  защо не работи с кметовете, попита тя.  „Местната власт, на която уж толкова много държим, е изключена от целия процес. Никой не я пита, само й нарежда. Когато няма диалог, се случват повече грешки“, смята  вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова мярката 60/40 не предпазва огромния брой хора, които остават без работа и е необходим по-диференциран подход за помощ на малките фирми.

На европейско ниво се води спор, в който отново не се знае каква е позицията на България, посочи тя.  „Европа се раздели на две. Едните са привърженици на идеята за справяне с кризата да се използват средства от многогодишния бюджет, но това означава да се увеличат вноските на страните членки. Другите като френския президент Макрон и италианския премиер Конте настояват са солидарен фонд. Защо чакаме непрекъснато някой друг да решава вместо нас“, запита вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова един от основните изводи от кризата е необходимостта от връщане на силната роля на държавата. „Държавата трябва да се върне на мястото си. Дайте пазара на всичко – тази идеология вече не издържа“, каза вицепрезидентът.

„Аплодисментите днес са за медиците, но в никакъв случай не са за здравната ни система и за здравния ни министъра“, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни неотдавнашните намерения за закриване на легла в общинските болници или на цели лечебни заведения и заяви, че сметките на лекарите и пациентите са над счетоводните сметки.

За вицепрезидента сега не е важен въпросът за мандати и политически победи. „Какво значение има, ако фалираме държавата“, запита риторично Илияна Йотова. „Искам да съм част от националното самочувствие, от вярата, че когато сме обединени, когато водим разговор, ще успеем да се справим и да управляваме новата среда, в която ще се наложи да живеем“, подчерта вицепрезидентът.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.