Последни новини
Home / Законът / Борисов спря брифингите на НОЩ, хората били достатъчно информирани

Борисов спря брифингите на НОЩ, хората били достатъчно информирани

Defakto.bg
Доц. Димов Димов, секретар на НОЩ

Националният оперативния щаб спира брифингите за информация на гражданите за  развитието на Covid-19  – това съобщи  шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова. Новата информация за  развитието на епидемията в България ще оповестява  секретарят на щаба доцент Димо Димов.

Разбра  се, че спирането на брифингите е по заповед на премиера Борисов, която дори не позволи на ген. Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба сами да съобщят за това.  Мутафчийки и членовете  на НОЩ продължавали да  обсъждат  възможностите за поетапно отхлабване на мерките, научихме от Арнаудова.

Причината, съобщена от пиарката на Борисов, е нарасналата критика в обществото, че „брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза“.  Тя поясни, че директните включвания досега били изцяло по решение на медиите.  Оттук нататък въпроси ще се задават към ресорните пресцентрове.  Пък и българското общество вече било достатъчно информирано за всички особености на коронавируса.

Решението на Борисов съвпада с критиките за неясния статут на НОЩ и възможността експертите  му лесно да бъдат принесени в  жертва на политическите интереси, както и с увеличаващите се случаи на новозаразени граждани.  За последното денонощие броят им е нараснал с 47 и те вече са 1 588 на брой.  Това е с 3 процента увеличение от вчера. Пет от новите случаи са на деца на възраст между 2 и 16 години.

Активните случаи са 1 232. Починалите за 24 часа са нараснали с 3. Сред тях има първи случай на починал лекар – 43-годишна жена от Сливен.

Секретарят на НОЩ доц. Димов изброи  три сценария на  международната научна общественост за развитие на пандемията  с коронавируса.

Като първи сценарий се разглежда серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до 2 години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. – типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – т.нар. бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел. Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота, заключи  доц. Димов.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.