Последни новини
Home / Законът / Позволяват спорт на открито, отварят ресторанти, КПП-та падат на Гергьовден

Позволяват спорт на открито, отварят ресторанти, КПП-та падат на Гергьовден

Defakto.bg

На втори брифинг в неделя Бойко Борисов съобщи,  че от понеделник се либерализира режима на противоепитимичните мерки в няколко направления –   ще бъде разрешен спортът на открито,  позволяват  работата на ресторантите, които имат достатъчно големи открити пространства, а на 6 май (следобед) ще бъдат премахнати пропусквателните пунктове на областните градове.

Разрешават се изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт.

„Днес министър Ананиев ще изготви заповед – от утре могат да  работят, ако спазват мерките”,  каза Борисов.

След като  пуснахме парковете при определен ред и спазване на социална дистанция, а от днес и планините, се разрешава индивидуалният спорт на открито, което на 100% се подкрепя от щаба“, заяви  той. Борисов  уточни  че се разрешава бягането на открито и тенис на корт, но не се позволяват  състезанията по индивидуални спортове.

Посочи, че  проф. Мутафчийски лично е настоял и за плувните басейни, но при строго спазване на изискванията за дезинфекция. На  пейките в парковете още няма да се сяда.

Абсолютно единомислие има на щаба с КПП-тата.  Единодушно смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата”, каза  Борисов. “Страх ме е, че ако го направим днес, стотици ще се изнесат”, каза още той.

За детските градини и яслите няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб и децата остват вкъщи.

Подготвя се проектозакон за отмяна на извънредното положение, който вероятно ще бъде готов в понеделник.

Ако  мерките доведат до ново нарастване на случаите на зараза, то строгите мерки ще бъдат върнати веднага, заяви  Борисов.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.