Последни новини
Home / Законът / Позволяват спорт на открито, отварят ресторанти, КПП-та падат на Гергьовден

Позволяват спорт на открито, отварят ресторанти, КПП-та падат на Гергьовден

Defakto.bg

На втори брифинг в неделя Бойко Борисов съобщи,  че от понеделник се либерализира режима на противоепитимичните мерки в няколко направления –   ще бъде разрешен спортът на открито,  позволяват  работата на ресторантите, които имат достатъчно големи открити пространства, а на 6 май (следобед) ще бъдат премахнати пропусквателните пунктове на областните градове.

Разрешават се изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт.

„Днес министър Ананиев ще изготви заповед – от утре могат да  работят, ако спазват мерките”,  каза Борисов.

След като  пуснахме парковете при определен ред и спазване на социална дистанция, а от днес и планините, се разрешава индивидуалният спорт на открито, което на 100% се подкрепя от щаба“, заяви  той. Борисов  уточни  че се разрешава бягането на открито и тенис на корт, но не се позволяват  състезанията по индивидуални спортове.

Посочи, че  проф. Мутафчийски лично е настоял и за плувните басейни, но при строго спазване на изискванията за дезинфекция. На  пейките в парковете още няма да се сяда.

Абсолютно единомислие има на щаба с КПП-тата.  Единодушно смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата”, каза  Борисов. “Страх ме е, че ако го направим днес, стотици ще се изнесат”, каза още той.

За детските градини и яслите няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб и децата остват вкъщи.

Подготвя се проектозакон за отмяна на извънредното положение, който вероятно ще бъде готов в понеделник.

Ако  мерките доведат до ново нарастване на случаите на зараза, то строгите мерки ще бъдат върнати веднага, заяви  Борисов.

About De Fakto

Проверете също

В последните си работни дни, 44-о Народно събрание експресно променя НК и ГПК

Препускането е заради открита наказателна процедура за неправилно транспониране на евродиректива В последните работни дни …

Обявиха конкурси за преместване и първоначално назначаване в РП

Общо 91 свободни длъжности в районните прокуратури в страната, вкючително в СРП, обяви Прокурорската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.