Последни новини
Home / Законът / Адвокат Валерия Иларева: Чужденците у нас са лишени от обезщетение за безработица, не им откриват банкови сметки

Адвокат Валерия Иларева: Чужденците у нас са лишени от обезщетение за безработица, не им откриват банкови сметки

Defakto.bg

Българските граждани безусловно са  засегнати от мерките и действията по време на извънредното положение, но много тежко е и положението на чужденците, търсещи закрила у нас  поради тяхната   „утежнена“ уязвимост.  Това заяви  адвокат Валерия Иларева пред Инициатива #ПраваПоВремеНаКриза.  В третия видео разговор на инициативата специалистът по бежанско и миграционно право обърна внимание, че   кризисната ситуация изостря отдавна съществуващи проблеми, а  „лицата, търсещи закрила, не могат да получат отпуснато парично обезщетение за безработица поради невъзможност за откриване на банкова сметка“

Три месеца след като започне  разглеждане на молбимите им за придобиване на бежански или хуманитарен статут, те придобиват по закон право на достъп до българския трудов пазар, т.е. те трябва да бъдат разглеждани като останалите работници, заяви адвокат Иларева.  „На практика, в случаите, в които хората останаха без работа — например готвач в ресторант (имаме такъв казус), който получи право на обезщетение за безработица, се натъкна на друг непреодолим към момента проблем: откриването на банкова сметка„, каза адовокатът.  Това е така заради строгите изисквания към банките по Закона за мерките срещу изпирането на пари, заради който пък те  отказват  да откриват банкови сметки, заяви Иларева.

Търсещите закрила разполагат с регистрационни карти със срок на валидност три месеца, които се подновяват периодично, но това не се води документ за самоличност. Същият проблем имат и  лица, получили бежански статут. Върховният комисариат за бежанците на ООН в България е информиран за тази ситуация.

По-рано адвокат  Иларева оповести, че обявяването на извънредното положение в България на 13.03.2020г. засегна тежко имигрантите в страната, спрямо които са предприети принудителни административни мерки.  Всички насрочени съдебни заседания в периода на извънредното положение бяха отложени, а по новоподадени жалби не се насрочват съдебни заседания.  „В това положение се оказаха и чужденците, които са административно задържани и очакват произнасянето на съда относно наложените им заповеди за задържане, докато същевременно се намират лишени от свобода в Специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ)“.

По тази причина  Фондация за достъп до права – ФАР и  Център за правна помощ „Глас в България“  са изпратили  сигнал до председателите  на Върховния административен съд, Административен съд – София град и Административен съд – Хасково.  В него те призовават да се образуват и разглеждат дела, свързани с принудителните административни мерки по Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), тъй като  удължаваното задържане и принудителното настаняване  са „мерки за принуда“ по смисъла на чл. 3, ал. 1 от Закон за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП) и попадат в изключенията от постановеното в същия член спиране на процесуалните срокове.

Правото на свобода е основно човешко право, а с административно задържаните чужденци те са лишени от свобода, без възможност за достъп до правосъдие в периода на извънредното положение, напомнят  правозащитниците.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.