Последни новини
Home / Законът / ВАС заседава днес по делото на Мая Манолова

ВАС заседава днес по делото на Мая Манолова

Defakto.bg

 

Днес от 14:00 часа във Върховния административен съд (ВАС) е първото заседание по делото за касиране наместните избори в София, заведено от председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Делото е № 2769/20 г., о.с.з. 04.05.2020 г.
Манолова заведе искането за касиране на изборите на 11 ноември 2019 г., когато предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.В хода на делото стана ясно, че протоколите са коригирани многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение, твърди Мманолова. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред  членове на ОИК. Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. От тях 84 са служители на Столичната община, пряко подчинени на столичния кмет Йорданка Фандъкова – директори на дирекции, началници на отдели, юрисконсулти, инспектори, одитори, счетоводители, експерти.

Съдът обаче реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Пред Административен съд-София Манолова е категорична, че е доказала, че заради съществени изборни нарушения от резултатите от гласуването трябва да бъдат извадени 27 918 гласа. 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

Манолова твърди още, че има близо 7000 бюлетини, които са обявени за недействителни, а при делото става ясно, че членовете на СИК не са били уведомени от ЦИК кои бюлетини се считат за невалидни.

„Отказът да бъде допуснато повторно броене не дава възможност гражданите да научат истинските резултати от изборите. Нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидата“, заяви  Манолова след последното заседание в Административния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.