Последни новини
Home / Законът / Камарата на ЧСИ предлага 2 месеца след отмяната на извънредното положение да не се извършват описи на движими вещи и да не се запорират сметки на длъжници

Камарата на ЧСИ предлага 2 месеца след отмяната на извънредното положение да не се извършват описи на движими вещи и да не се запорират сметки на длъжници

Defakto.bg

Два месеца след отмяната на извънредното положение да останат някои забрани за принудителни действия спрямо длъжници – физически лица. А именно: да не се извършват описи на движими вещи тяхна собственост и да не са налагат запори на банковите им сметки.

Това предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщиха оттам. (На снимката – председателят й Георги Дичев).

В момента Законът за мерките и действията по време на извънредното положение е спрял  извършването на описи, налагането на запори върху трудови възнаграждения и банкови сметки, както и извършването на публична продан на имуществата на длъжници. Предложения за това през март направи Камарата на ЧСИ.

След отмяна на извънредното положение автоматично спира да действа и специалния закон за него, то ест и въведените спирания. А управляващите дадоха заявка да запазят част от социалните мерки с ново законотворчество.

По повод новите предложения на Камарата на ЧСИ председателят й Георги Дичев заявява:

„Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат във имуществената сфера на гражданите. Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение, с това да се пази здравето и финансовата стабилност на длъжниците”.

Друга група предложения са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, каквото имаше  след 2009г. Те са: да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

Предложението за справяне с проблема с малките дългове, при съдебното събиране на които се стига до драстичното им увеличаване, чрез въвеждане на процедура за доброволното им погасяване е от миналата година, но в сегашната ситуация може да изиграе важна роля не само за малките вземания, заявяват от Камарата на ЧСИ. Ще се намалят една голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, ще им даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата. При нея длъжниците са максимално защитени, липсва каквато и да било принуда и психически тормоз, като могат по всяко време да я прекратят с едно писмено изявление, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

„Готови сме да представим и конкретните текстове по отношение на всички горепосочени мерки, които според нас са задължителни, за да се облекчат последиците от пандемията и икономическата криза за гражданите, бизнеса и съдилищата“, декларират от Камарата.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.