Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Петчленен състав на ВАС призна уволнението на Румяна Ченалова за законно

Окончателно: Петчленен състав на ВАС призна уволнението на Румяна Ченалова за законно

Defakto.bg

Уволнението на съдия Румяна Ченалова е законно – това окончателно обяви петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението е на Милка Панчева – председател, Таня Радкова, Анна Димитрова, Тинка Косева – докладчик, Диана Петкова.

През годините казусите „Ченалова“ се нароиха – тръгвайки от обвинението на някогашния френски посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки“ в нашето правосъдие, преминавайки през обширна проверка на предния състав на ВСС и постановеното уволнение, но и през активизирането на прокуратурата срещу наказаната съдийка, стигнала включително до обявяването й за издирване и задържането й при положение, че не се беше укривала. Ченалова бе и една от записаните в скандала „Яневагейт“ и после публично и неведнъж потвърди автентичността на водените разговори, в които включително се открехваше завесата над това кой кого „опрасква“ в Темида и кой е „човекът на Бойко“ във ВСС. Наказателните производства срещу Румяна Ченалова нямат финал.

Това за уволнението й обаче приключи днес. И остави въпроси.

Румяна Ченалова бе уволнена от ВСС на 19 ноември 2015 г. с пълно единодушие на тогавашното мнозинство и „революционно малцинство“, с 22 „за“ на 0 „против“. Дисциплинарното производство срещу нея обедини три предложения – две от кадровици и едно от бившия правосъден министър Христо Иванов, като в провелия дисциплинарното разследване и предложилия най-тежката санкция състав участваха членовете на ВСС Галя Георгиева (председател), Даниела Костова и Магдалена Лазарова. В същото време Георгиева и Костова бяха и сред кадровиците, подписали искане срещу Ченалова.

А в тълкувателно решение №7 от 2017 г. двете колегии на Върховния административен съд категорично обявиха: „Участието на членовете на Висшия съдебен съвет в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложение за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 312, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 311, т. 2, б.”в” и чл. 307, ал. 2 от Закона за съдебната власт за изборните членове на Висшия съдебен съвет, и по чл. 312, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт за налагане на дисциплинарно наказание на съдия, прокурор, следовател, на административен ръководител или заместник на административния ръководител е съществено нарушение на административнопроизводствените правила„. Междувременно възможността членове на съвета да инициират дисциплинарни производства отпадна от закона.

При тази категоричност на тълкуването изглеждаше, че върховните съдии нямат друг избор, освен да обявят уволнението за незаконно. Но, оказа се, не е така.

При първото си произнасяне през 2018 г. тричленен състав, председателстван от Любомир Гайдов преодоля „същественото нарушение“, като прие, че Ченалова е дисциплинарно освободена по третото предложение – на правосъдния министър Христо Иванов и за това уволнението е законно.

Петчленен състав на ВАС с председател Ваня Анчева и докладчик Калина Арнаудова обаче отмени решението на тричленката  и върна делото за ново разглеждане, но избегна въпроса за „пристрастния“ състав, като се позова на други нарушения – не са изследвани всички обстоятелства и не е отговорено на всички възражения на Ченалова.

При второто завъртане на казуса през октомври 2019 г. нов тричленен състав – Румяна Папазова, Николай Гунчев – докладчик и Десислава Стоева също прие уволнението на Ченалова за напълно законно. Тримата изтъкнаха – фактът, че двама от дисциплинарните й съдници са били и нейни дисциплинарни обвинители наистина би опорочил въпросното решение по силата на тълкуването на самия ВАС, но не и в този случай. Тълкувателното решение е постановено след като кадровиците са уволнили Ченалова, а то няма обратна сила. Най-вече достатъчно за законността на уволнението й обаче е наличието на „независимо“ предложение от бившия правосъден министър Христо Иванов.

Уволнената съдийка оспори решението на тричленката пред нов петчленен състав на ВАС. С днешна дата петимата обявяват, че „обжалваното съдебно решение е валидно, допустимо и правилно„.
Съставът, председателстват от Милка Панчева подкрепя изводите на предната инстация, че е допуснато „съществено нарушение на административнопроизводствените правила в хода на проведеното дисциплинарно производство по отношение на първото направено предложение от 5 – членен състав на ВСС, сред които вносители са и членовете на ВСС – Галя Георгиева и Даниела Костова, които са и членове на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело №33/2014г.
Но казват също и че „по отношение на третото предложение,, направено от министъра на правосъдието с вх.№11 -04-6/05.02.2015г., законосъобразно е прието, че решението по тълкувателно дело №7/2015г. на ОСС на ВАС е неприложимо, тъй като този предложител не попада в неговия обхват.“
По въпроса откога действат тълкувателните решения на Върховния административен съд и  имат ли обратна сила този състав на ВАС замълчава.
Любопитно е обаче разсъждението защо председателят на дисциплинарния състав във ВСС Галя Георгиева не е била „пристрастна“ и „заинтересована“, както твърди Румяна Ченалова. Според петимата върховни съдии подобно обвинение не издържа, тъй като решението за най-тежкото дисциплинарно наказание било взето единодушно от съвета, което изключвало възможността Георгиева да е влияла както на дисциплинарния състав, така и на колективния орган.
„Твърденията на касаторката за заинтересованост на члена на дисциплинарния състав Галя Георгиева, освен че не са подкрепени с доказателства, то самият факт на извършена проверка от нея самата и от временната комисия на ВСС не може да обуслови такъв извод за заинтересованост от изхода на дисциплинарното производство. Това е така защото решението на дисциплинарния състав с предложение до ВСС за налагане на дисциплинарно наказание е прието единодушно от неговите членове, а решението за налагане на самото дисциплинарно наказание е прието от Висшия съдебен съвет с пълно мнозинство от 22 членове „за“ и нито един „против“. Ето защо няма как да се приеме, че член на дисциплинарния състав би могъл да окаже каквото и да е влияние както на самия дисциплинарен състав, така и на всички 22 членове на ВСС гласували за налагане на дисциплинарното наказание“, се казва в решението.
Обобщено – петчленният състав на ВАС, както и два други преди него прие, че едно монолитно решение може да бъде „разделено“ според направените дисциплинарни предложения и техните автори. И се оказва законно.

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.