Последни новини
Home / Законът / Здравният министър скъси разстоянието между масите в заведенията на 1,5 метра, а не 2,5 метра

Здравният министър скъси разстоянието между масите в заведенията на 1,5 метра, а не 2,5 метра

Defakto.bg

От 00.00 ч. на 6 май паднаха КПП-та

Здравният министър Кирил Ананиев актуализира  заповедта, с която от сряда,  6 май, се разрешават посещенията в градините и терасите на заведенията при спазване на противоепидемичните мерки.

В обновената заповед се казва, че  разстоянието между масите в заведенията трябва да е 1,5 метра, а не 2,5 метра, както бе обявено в първата заповед. Изисква се също обслужващият персонал да бъде с поставена защитна маска за лице или защитен шлем. Препоръчително е и носенето на ръкавици.  С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в площите на открито около плувните басейни. То трябва да е най-малко 5 метра.

Допускат се и посещения на музеи на открито при спазване на изискването за физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове.  Това нареди  министърът на здравеопазването с друга  своя заповед.

Законопроектът, с който извънредно положение отпада от 14 май т.г. е  внесен в деловодството на Народното събрание.  Както Де факто писа с промени в два текста в Закона за здравето се дава  право на здравния министър да  въвежда „извънредна епидемична обстановка“ на територията на страната или в даден регион, тоест да разпорежда различни противоепидемични мерки, включиетлно и изолация.   С преходни и  заключителните разпоредби са извършени  промени в ред други закони, а някои  от досегашните мерки остават да важат още два месеца, или до 13 юли.

В петък парламентът предстои да разгледа законопроекта.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.