Последни новини
Home / Законът / С 2 на 1 в Апелативния специализиран съд: Лилана и съдружникът й остават арестанти

С 2 на 1 в Апелативния специализиран съд: Лилана и съдружникът й остават арестанти

Defakto.bg

Според съдия Даниела Росенова няма обосновано предположение за каквито и да е престъпления

Лиляна Деянова, известна някога като певицата Лилана и нейният съдружник Мартин Димитров остават арестанти (двамата са на снимката горе). А паричната гаранция, определена на брата Александър Деянов, се намалява от 100 000 лв. на 50 000 лв.

Това постанови днес състав на Апелативния специализиран съд начело със зам.-председателката му Веселина Вълева. Определението е окончателно.

Решението за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение не е единодушно – съдия Даниела Росенова е на “особено мнение”. Според нея няма убедителни данни който и да е от тримата да е извършил престъпленията, в които ги обвиняват.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за организирана престъпна група по чл. 321, ал. 3 НК, ръководена от Мартин Димитров, чиито членове били сестрата и братът Деянови. Както и за заплахи към орган на власт по чл. 269 НК срещу Деянова и Димитров. Сюжетът по второто обвинение официално не е огласяван.

Любопитни са аргументите на мнозинството за днешното определение.

Въззивният съд намира, че е налице обосновано подозрение за престъпление по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от НК участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления по чл.248а, ал.5 от НК, с два квалифициращи признака – користна цел и участие на длъжностни лица като счита, че отсъстват доказателства въз основа, на които да се предполага, че в групата участва Александър Ангелов и че групата е създадена с цел да върши престъпление по чл.255 от НК.

Въззивният съд прие също за несъставомерно престъплението по чл.269, ал.1 от НК, за извършването на което са привлечени като обвиняеми Мартин Димитров и Лиляна Деянова“, съобщиха от съда.

За започнатото разследване за организирана престъпност прокуратурата информира на 26 април, в същия ден специализираният съд постанови задържане под стража за Лиляна Деянова и Мартин Димитров, а Александър Деянов бе освободен срещу 100 000 лева гаранция. Твърди се, че от 2016 г. групата източвала средства по европрограма “Иновации и конкурентноспособност”.

На 29 април от прокуратурата обявиха и че при претърсване в офис на тяхно дружество е иззет куфар с апаратура, за която назначена експертиза ще установява дали е била предназначена за неразрешено подслушване и проследяване.

Лиляна Деянова и Мартин Димитров влязоха в публичното пространство през юни м.г., когато огласиха обвиненията си за корупция в АПИ, свързана с продажбата на електронни винетки. Тяхното дружество “Телетол” е получило лиценз за тол системата, но не е допуснато до конкурса за продажбата на винетките. Тогава двамата внасят сигнал в прокуратурата, изпращат сигнал и в ЕК. Деянова и Димитров участват и в протестите, организирани от “Правосъдие за всеки”.

“Разследването срещу нас е  следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция”, обяви
Лиляна Деянова в запис от следствения арест, разпространен от “Телетол”. Тя твърди, че действията срещу нея са заради сигнала до Брюксел, който съдържал “400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет”. Сочената като облагодетелствала се фирма е  “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД, която практически и към момента единствена има право да събира тол таксите от автомобилните превозвачи.

Тъй като в предни години името на Лилана е било свързвано и с Васил Божков, стартът на разследването неофициално се обясняваше и с тази сюжетна линия. 

About De Fakto

Проверете също

При извънредно положение и епидемична обстановка спират наказателните срокове, водещи до разпускане за партии, предлагат от ДПС

Обмислят извънредна ваканция за съдилищата Часове след като на първо четене бяха приети изменения в …

Нормотворчество за чудо и приказ. Или как парламентът подкрепи критиките на ЕК за недъгаво законотворчество*

Екатерина Баксанова Имало едно време в България Народно събрание, което, в резултат на прозрачен, предвидим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.