Последни новини
Home / Законът / С 2 на 1 в Апелативния специализиран съд: Лилана и съдружникът й остават арестанти

С 2 на 1 в Апелативния специализиран съд: Лилана и съдружникът й остават арестанти

Defakto.bg

Според съдия Даниела Росенова няма обосновано предположение за каквито и да е престъпления

Лиляна Деянова, известна някога като певицата Лилана и нейният съдружник Мартин Димитров остават арестанти (двамата са на снимката горе). А паричната гаранция, определена на брата Александър Деянов, се намалява от 100 000 лв. на 50 000 лв.

Това постанови днес състав на Апелативния специализиран съд начело със зам.-председателката му Веселина Вълева. Определението е окончателно.

Решението за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение не е единодушно – съдия Даниела Росенова е на „особено мнение“. Според нея няма убедителни данни който и да е от тримата да е извършил престъпленията, в които ги обвиняват.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за организирана престъпна група по чл. 321, ал. 3 НК, ръководена от Мартин Димитров, чиито членове били сестрата и братът Деянови. Както и за заплахи към орган на власт по чл. 269 НК срещу Деянова и Димитров. Сюжетът по второто обвинение официално не е огласяван.

Любопитни са аргументите на мнозинството за днешното определение.

Въззивният съд намира, че е налице обосновано подозрение за престъпление по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от НК участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления по чл.248а, ал.5 от НК, с два квалифициращи признака – користна цел и участие на длъжностни лица като счита, че отсъстват доказателства въз основа, на които да се предполага, че в групата участва Александър Ангелов и че групата е създадена с цел да върши престъпление по чл.255 от НК.

Въззивният съд прие също за несъставомерно престъплението по чл.269, ал.1 от НК, за извършването на което са привлечени като обвиняеми Мартин Димитров и Лиляна Деянова„, съобщиха от съда.

За започнатото разследване за организирана престъпност прокуратурата информира на 26 април, в същия ден специализираният съд постанови задържане под стража за Лиляна Деянова и Мартин Димитров, а Александър Деянов бе освободен срещу 100 000 лева гаранция. Твърди се, че от 2016 г. групата източвала средства по европрограма „Иновации и конкурентноспособност“.

На 29 април от прокуратурата обявиха и че при претърсване в офис на тяхно дружество е иззет куфар с апаратура, за която назначена експертиза ще установява дали е била предназначена за неразрешено подслушване и проследяване.

Лиляна Деянова и Мартин Димитров влязоха в публичното пространство през юни м.г., когато огласиха обвиненията си за корупция в АПИ, свързана с продажбата на електронни винетки. Тяхното дружество „Телетол“ е получило лиценз за тол системата, но не е допуснато до конкурса за продажбата на винетките. Тогава двамата внасят сигнал в прокуратурата, изпращат сигнал и в ЕК. Деянова и Димитров участват и в протестите, организирани от „Правосъдие за всеки“.

„Разследването срещу нас е  следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция“, обяви
Лиляна Деянова в запис от следствения арест, разпространен от „Телетол“. Тя твърди, че действията срещу нея са заради сигнала до Брюксел, който съдържал „400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет“. Сочената като облагодетелствала се фирма е  „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, която практически и към момента единствена има право да събира тол таксите от автомобилните превозвачи.

Тъй като в предни години името на Лилана е било свързвано и с Васил Божков, стартът на разследването неофициално се обясняваше и с тази сюжетна линия. 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.