Последни новини
Home / Законът / ЕЦБ остава ангажирана с настоящата си политика въпреки решението на германския КС*

ЕЦБ остава ангажирана с настоящата си политика въпреки решението на германския КС*

Defakto.bg

Европейската централна банка остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат,  да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.

Това заяви централната банка, след като по-рано днес Конституционният съд на Германия постанови, че ЕЦБ надхвърля част от правомощията си посредством програмата за закупуване на активи (PSPP, или по-известна като „количествени улеснения“).

„ЕЦБ се запозна с днешното решение на германският Федерален конституционен съд относно Програмата за закупуване на активи на публичния сектор (PSPP)“, се посочва в изявлението на централната банка на еврозоната, добавяйки, че по-рано Европейският съд се произнесе по законността на тази програма.

„Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че инфлацията в еврозоната ще се покачи до нива, съответстващи на средносрочната му цел“.

ЕЦБ също така потвърди, че остава напълно ангажирана, че „мерките по паричната политика, предприети в изпълнение на целта за поддържане на ценова стабилност, са трансмитирани до всички части на икономиката и до всички юрисдикции на еврозоната“.

Изявление е факт, след като преди ден  германскит съд постанови, че  части от Програмата за закупуване на активи на публичния сектор на ЕЦБ не са в съответствие с договорите на Европейския съюз.

От тази гледна точка Конституционният съд на Германия даде на ЕЦБ тримесечен срок да поправи програмата си за „количествени облекчения“, за да може тя да отговори на изискванията. В противен случай Бундесбанк (немската централна банка) повече няма да може да участва в тази програма на ЕЦБ, се посочва в решението на съда.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.