Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд забрани на жената на Божков да иска освобождаване поне 2 месеца, разнобой сред магистратите за секретарката Йоана Чолакова

Апелативният специализиран съд забрани на жената на Божков да иска освобождаване поне 2 месеца, разнобой сред магистратите за секретарката Йоана Чолакова

Defakto.bg

Елена Динева злоупотребявала с правата си

Председателят на АСнС Георги Ушев

Жената на Васил Божков Елена Динева (на снимката горе) твърдо остава задържана, постанови за пореден път Апелативният специализиран съд. Нещо повече – този път съставът, оглавен от председателя на съда Георги Ушев, забрани на Динева да внася ново искане за замяна на най-тежката мярка за неотклонение за срок от два месеца, освен ако молбата не е заради влошено здраве.

Впечатляват мотивите – налице е „злоупотреба с процесуално право“, заявява този състав на АСпНС. Динева е обвинена за участник в организирана престъпна група (ОПГ), ръководена от Васил Божков.

По същото производство Апелативният специализиран съд окончателно се е произнесъл и за „задържането под стража“ на друга сочена от прокуратурата участничка в ОПГ-то. Йоана Чолакова остава с най-тежката мярка за неотклонение решава съставът, но не единодушно. Съдия Николай Димитров смята, че в нейния случай би бил достатъчен и „домашен арест“.

На 16 април апелативният спецсъд вече препотвърди задържането под стража на Елена Динева, тя е зад решетките от февруари, макар че специализираният съд й е бе определил друга мярка – рекордната гаранция от 1,5 милиона лева.  Като още тогава първоинстанционният съд обяви, че данните за причастност на Динева към твърдяното ОПГ са „твърде оскъдни“, а опасност от укриване и извършване на престъпление няма.

Йоана Чолакова бе задържана в началото на март, а прокуратурата формулира участието й в организираната престъпност така – била организирала срещи на ОПГ-то с иманяри. Самата Чолакова недоумяваше за какво я преследват наказателно, след като само е носила кафета, води и папки.

Съобщението на Апелативния специализиран съд:

„Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав, потвърди протоколно определение на Специализирания наказателен съд по НЧД № 1306/2020 г., с което са оставени без уважение молбите на обвиняемите Елена Динева и Йоана Чолакова за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива.

На основание чл.65, ал.6 от НПК, Апелативният специализиран наказателен съд определи двумесечен срок, в който ново искане на обвиняемата Динева за изменение на мярката и за неотклонение е недопустимо, поради злоупотреба с процесуално право. Това не се прилага, когато искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемата.

Определението относно мярката за неотклонение на обвиняемата Чолакова е подписано с особено мнение на съдия Николай Димитров, според когото рискът от извършване на престъпление от тази обвиняема може да бъде преодолян и с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване“.

Дойде и съобщение от прокуратурата, което добавя: „Съдът прие изцяло аргументите на прокуратурата, че по отношение на двете обвиняеми събраните доказателства дават основание за обосновано предположение да са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че не е преминала опасността да извършат друго престъпление – в т.ч. да
заличават доказателства и да влияят на свидетели“.

В ареста бе и синът на Васил Божков Антон, обвинен за пране на пари, но не като участник в организираната престъпна група. Още през март обаче той бе осводобен от съда срещу 1 милион лева гаранция.

Самият Божков е в Обединените арабски емирства, напоследък не е имало съобщения за резултата от българското искане за неговата екстрадиция.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.