Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд забрани на жената на Божков да иска освобождаване поне 2 месеца, разнобой сред магистратите за секретарката Йоана Чолакова

Апелативният специализиран съд забрани на жената на Божков да иска освобождаване поне 2 месеца, разнобой сред магистратите за секретарката Йоана Чолакова

Defakto.bg

Елена Динева злоупотребявала с правата си

Председателят на АСнС Георги Ушев

Жената на Васил Божков Елена Динева (на снимката горе) твърдо остава задържана, постанови за пореден път Апелативният специализиран съд. Нещо повече – този път съставът, оглавен от председателя на съда Георги Ушев, забрани на Динева да внася ново искане за замяна на най-тежката мярка за неотклонение за срок от два месеца, освен ако молбата не е заради влошено здраве.

Впечатляват мотивите – налице е „злоупотреба с процесуално право“, заявява този състав на АСпНС. Динева е обвинена за участник в организирана престъпна група (ОПГ), ръководена от Васил Божков.

По същото производство Апелативният специализиран съд окончателно се е произнесъл и за „задържането под стража“ на друга сочена от прокуратурата участничка в ОПГ-то. Йоана Чолакова остава с най-тежката мярка за неотклонение решава съставът, но не единодушно. Съдия Николай Димитров смята, че в нейния случай би бил достатъчен и „домашен арест“.

На 16 април апелативният спецсъд вече препотвърди задържането под стража на Елена Динева, тя е зад решетките от февруари, макар че специализираният съд й е бе определил друга мярка – рекордната гаранция от 1,5 милиона лева.  Като още тогава първоинстанционният съд обяви, че данните за причастност на Динева към твърдяното ОПГ са „твърде оскъдни“, а опасност от укриване и извършване на престъпление няма.

Йоана Чолакова бе задържана в началото на март, а прокуратурата формулира участието й в организираната престъпност така – била организирала срещи на ОПГ-то с иманяри. Самата Чолакова недоумяваше за какво я преследват наказателно, след като само е носила кафета, води и папки.

Съобщението на Апелативния специализиран съд:

„Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав, потвърди протоколно определение на Специализирания наказателен съд по НЧД № 1306/2020 г., с което са оставени без уважение молбите на обвиняемите Елена Динева и Йоана Чолакова за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива.

На основание чл.65, ал.6 от НПК, Апелативният специализиран наказателен съд определи двумесечен срок, в който ново искане на обвиняемата Динева за изменение на мярката и за неотклонение е недопустимо, поради злоупотреба с процесуално право. Това не се прилага, когато искането се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемата.

Определението относно мярката за неотклонение на обвиняемата Чолакова е подписано с особено мнение на съдия Николай Димитров, според когото рискът от извършване на престъпление от тази обвиняема може да бъде преодолян и с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване“.

Дойде и съобщение от прокуратурата, което добавя: „Съдът прие изцяло аргументите на прокуратурата, че по отношение на двете обвиняеми събраните доказателства дават основание за обосновано предположение да са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че не е преминала опасността да извършат друго престъпление – в т.ч. да
заличават доказателства и да влияят на свидетели“.

В ареста бе и синът на Васил Божков Антон, обвинен за пране на пари, но не като участник в организираната престъпна група. Още през март обаче той бе осводобен от съда срещу 1 милион лева гаранция.

Самият Божков е в Обединените арабски емирства, напоследък не е имало съобщения за резултата от българското искане за неговата екстрадиция.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.