Последни новини
Home / Законът / Правителството одобри новата Концепция за наказателна политика

Правителството одобри новата Концепция за наказателна политика

Defakto.bg

 

Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020 – 2025 г. Тя е  разработена въз основа на анализ на цялостната актуална картина на криминогенната среда и на преценка на ефективността и идентифициране на проблемните области на прилаганите към момента наказателноправни инструменти.

Проектодокументът, изработен от Министерството на правосъдието, получи подкрепа от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система по време на общественото му обсъждане на 5 март т.г.

Концепцията предлага да се направи внимателна преценка на адекватността на предвидените наказания при съобразяване на обществената опасност на значителна част от съставите в НК, при придаване на по-голяма значимост на административнонаказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата.

Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, незаконната миграция и др. Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се наблюдава тенденция за декриминализиране на деяния е намалена обществена опасност“, пише в концепцията.

Предлага се балансиран подход при криминализацията като в нея се критикува тенденцията през последните години непрекъснато да се завишават наказанията. Според авторите на документа постоянното увеличаване на размера на наказанията не позволява те да бъдат адекватно отражение на естеството и степента на обществената опасност на престъпното поведение.

С цел да се усъвършенства системата на наказанията и постигането по-резултатна и превантивна превъзпитателната цел, се предлага преосмисляне на необходимостта от налагането на ефективно лишаване от свобода по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност и разширяване обхвата на наказанието „пробация“, като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

В концепцията се казва още, че „наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като специфични криминогенни фактори, поради което е неефективно средство за справяне с обусловената от тях престъпност“.  Отбеязано е, че  за някои хора стандартът на живот в затвора е по-добър от този, който имат навън, и това е стимул за формиране на трайно престъпно поведение.

Принципите на настоящата концепция за наказателна политика са в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право, като водещи сред тях са: аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени; съразмерност на наказанията; повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие; съответствие на правната уредба със задължителните за България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област, посочват от пресцентъра на правителството.

Въпросът е кой ще спазва заложените принципи?   След трагичната смърт на журналиста Милен Цветков премиерът  Бойко Борисов каза: „Трябва да се помисли за много по-тежка санкция за употребилите наркотици“.  Инициативета мигом бе подета от депутатите на ГЕРБ  и други законотворци, а правосъдинят министър, който внася Концепцията, изрече сакралната фраза:  „И без това наказанията са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличение на абсолютния максимум“ . 

Примерът  е показателен за скоростта, с която бе приета  „препоръката“ на премиера,  без да се държи  сметка за изводите на учени и практици, записани в Концепцията,  „че повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността“, обратно,  превръща се в криминогенен фактор за извършване на по-тежки престъпления.

Така,  запазваме надежда, че записаните цели за  повишаване на ефективността на наказателната репресия, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие няма да останат за пореден път идеи на книга.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.