Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разпространи „доказателства“ по обвинението срещу Лилана и съдружника й, отхвърлено и от съда

Прокуратурата разпространи „доказателства“ по обвинението срещу Лилана и съдружника й, отхвърлено и от съда

Defakto.bg

Поредно дело от „висок обществен интерес“ търси нова медийна полулярност с усилия на прокуратурата.

Във вторник Апелативният специалиализиран съд, остави в ареста Лиляна Деянова, в миналото известна като певицата Лилана, и нейния съдружник Мартин Димитров заради „обосновано предположение“ двамата да са източвали средства по европрограма „Иновации и конкурентоспособност“ като организирана престъпна група, но отхвърли  като „отсъстващи“ предположенията пътьом да са извършили и друго престъпление. Днес пресцентърът на ПРБ публикува „цитати от протоколи“ в подкрепа на неподкрепеното от съда обвинение.

За ориентация на читателите  – става дума за „извадки“ от досъдебното производство с показания на свидетели как Деянова и Димитров „натискали“ служители на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) да допуснат дружеството им „Телетол“ до конкурса за продажба на електронни винетки, за което са имали лиценз.

Твърдяното второ престъпление по чл. 269 НК – за заплахи към орган на власт, остана неизвестно за публиката при гръмката акция срещу Лилана, нейните съдружник и брат. За него нищо не казаха и от прокуратурата във вторник, след определението на Апелативния специализиран съд. Но днес, явно, му е дошло времето.

АСпСН окончателно остави в ареста Деянова и Димитров заради предположения за група, точила евросредства. А гаранцията на брата Александър Деянов бе намалена от 100 000 лева на 50 000 лева, тъй като втората инстанция не откри данни той да е бил участник в твърдяното ОПГ. (Интересно тогава как ще издържи конструкцията за ОПГ, изискваща минимум трима, но това е друг въпрос). Нещо повече – решението за продължаване на ареста на Лилана и съдружника й не бе единодушно – съдия Даниела Росенова не откри данни за извършени от тях престъпления.

И още – от самото начало на това разследване (неофициално свързвано отново с Васил Божков) защитата на Деянова и Димитров изтъква – неблагополучията им са заради публично огласените от тях миналото лято обвинения за корупция в АПИ във връзка с въвеждането на тол-системата.

Съобщението на прокуратурата:

„С оглед високия обществен интерес към досъдебно производство срещу организирана престъпна група, създадена с цел незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“,  Специализирана прокуратура публикува част от доказателствения материал по делото.

Публикуват се три протокола за разпит на свидетели, в които те заявяват за оказан натиск и заплаха от страна на обвиняеми по делото
спрямо длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“, с цел  сключването на договор с „Телетол“ АД като Национален доставчик на услуги“.

Интересуващите се от публикуваните  „доказателствата“, могат да се запознаят с тях тук.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.