Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: Новият закон за К-19  постига важна цел – Борисов не носи отговорност за нищо

Татяна Дончева: Новият закон за К-19  постига важна цел – Борисов не носи отговорност за нищо

Defakto.bg

 Шофьорсите курсове и чадърите по плажовете се оказаха най-важното нещо в държавата

Проектозаконът за отмяна на извънредното положение, одобрен от правната комисия в четвъртък, е абсолютно противоконституционен. Това заяви адвокат Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“ пред БНР.

Поясни: В чл. 84 т.12 от Конституцията е посочено, че  военно или на друго извънредно положение се обявява от Народното събрание по предложение на президента или на МС. Тоест ограниченията могат да се въвеждат само от парламента. Опитът да бъде подменена тази конституционна разпоредба с друга подходяща, която да оторизира здравния министър да въвежда мерки, аналогични на досегашните в условие на извънредно положение, означава суспендиране на конституцията, категорична бе тя.

Обясни: „Извънредна епидемична обстановка ( след отмяната на извънредното положение, б.р.) не променя същността на извънредното положение. Това е само подмяна на термини.  Конституцията урежда извънредно положение във всичките му форми, независимо от какво произтича то“.

И се пита в задачата – защо е изписан този закон? Даде и отговор: „За да се подмени Конституцията, за да не носи Министерски съвет отговорност за нищо и да прехвърли този горещ картоф на министъра на здравеопазването“, отговори си Дончева.

Българските граждани не се вълнуват особено дали ще живеят в извънредно положение или в положение на „извънредна епидимична обстановка“, каза тя. Играта на термини и грубото погазване на конституцията е заради нежеланието на министър председателя да носи отговорност и да се занимава с „тези работи“, защото те се оказаха много сложни за него, не са престижни, не са рейтингови. Предлаганите промени му позволяват да прави каквото си иска, без да носи отговорност, смята Дончева.

Според нея „изменението в Закона за здравето трябва да засяга  материята на Закона за здравето. В сегашното съчинение в 24 страници има две страници, посветени на Закона за здравето, включително наименованието на закона с изписани всичките му изменения.   Останалите 22 страници касаят всякакви други закони, част от които не се отнасят към извънредното положение... Има изменение на Закона за държавната собственост. Защо? Има изменение на Закона за развитие на културата, на водите, на акцизите, данъците и складовете и т.н.“.

Дончева е категорична, че промените в закона за извънредното положение трябва да бъдат направени на самостоятелно основание и обсъдени, както си му е редът, от всички парламентарни комисии по направления, а не само от правната или само от здравната, защото въпросът не е само правен или здравен.

„Тези хората конституцията я нямат за нищо,  Законът за нормативните актове – също, смятат че са извършили велико право, като са сменили извънредното положение с някакъв термин. Ако смятате, че това е достатъчно – хвърлете конституцията  в кошчето, така и така си живеем като в средните векове и падишахът поръчва законите.. „

…Съдът не работи, админстрацията не  работи, но изведнъж се оказа , че шофьорсите курсове и чадърите по плажовете са най-важното нещо в държавата, заяви адвокатът.

Кой знае защо автошколите бяха с предимство. Защо? Защото някой лобист е хванал министър-председателя и му е напудрил мозъка, че спешно трябва да започнат шофьорските курсове. Нашата държава на шофьорските курсове ли се крепи? Оказва се, че шофьорските курсове и плажните чадъри на морето крепят нашата държава! Може би 1300 години са я крепили?!

Ние сме допуснали невежи и прости хора да ни управляват десет години“, заключи Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Един коментар

  1. Нели Борисова

    Подкрепям напълно Становището на г-жа Т.Дончева за абсолютна ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНАЛНОСТ в Държавата,която е трудно поносима и нетърпима.Ограничаването на дейността на Съда,който е Третата власт ,води до пълно Беззаконие и нарушение на Правата на Гражданите да достъп до Правосъдие.Ограничават се Граждански права от Институции,без правомощия ,т.е. Съдийската комисия не може да спира дейността на СЪДИЛИЩАТА,нито да ограничава достъпа,още по малко да проявява безхаберие за липсата на СПРАВЕДЛИВОСТ по дела,по които е нарушен и опорочен т.нар.случаен приницип на разпределение на делата за който НИКОЙ ОЧЕВЕДНО НЯМА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ,както и за съсипаните ЖИВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ,засегнати от порока,произвола и безазконието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.