Последни новини
Home / Законът / Васил Божков: България се управлява от хунта, Борисов унищожи „Левски“, не се страхувам от задържане, а за живота си

Васил Божков: България се управлява от хунта, Борисов унищожи „Левски“, не се страхувам от задържане, а за живота си

Defakto.bg

България не е правова държава, тя се управлява от хунта. Това заяви бизнесменът Васил Божков пред Би Ти Ви тази сутрин. Бизнесменът от края на януари е извън България , а  прокуратурата му повдигна 11 обвинения.

Божков каза, че  не е избягал от България, а е заминал по работа. Допълни, че заповедта за арест била издадена два дни след неговото заминаване. Каза,че е  невинен и ще се върне у нас в подходящия момент – най-рано след като делото влезе в съда.   Срещу мен няма нито едно съществено обвинение, заяви  Божков. От думите му се разбра още, че  не е притеснен  от задържане, а за живота си.

Той отправи серия обвинения срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката и главният прокурор Иван Гешев.  Заяви, че депутатът Делян Пеевски (ДПС), е човекът, който „дърпа конците в сянка“.

Бухалките на съвременните мутри са прокуратура, ДАНС и НАП„,  каза Божков.   „Борисов е общото между онези и тези мутри – беше и тогава и сега. Различното е Пеевски – тогава го нямаше, сега го има. Той дърпа конците в сянка. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор„, каза Божков.

Божков направи сравнения с 90-те и с мутрите, но отрече той да се е занимавал със силови действия. „И сега се краде бизнес по този начин. Тогава имаше как да се противопоставиш. Сега как можеш – като ползват държавата като бухалка. Те са държавата. Докато ми се случи това нещо, не вярвах,  че съществува „.

На много уточняващи въпроси той посочи, че „отговорите остават за следващ разговор„.

Бизнесът си консултирал с  финансовия министър Горанов

Бизнесменът изтъкна, че често се е срещал с министъра на финансите и е консултирал бизнеса си с него.  Сред обвиненията срещу Божков е, че не е платил близо 500 млн. лв. хазартни такси. По делото срещу бизнесмена има обвинения и срещу бивши членове на комисията по хазарта. Божков заяви, че не ги познава. „С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства„. Допълни: „Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси.  И при това положение къде е нарушението на закона?“, попита той.

Ако е знаел (Горанов б.р.), че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам.“, заяви още Божков. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила  данъкът е един, при други правила друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг, каза Божков.

Когато скандалът избухна, Владислав Горанов заяви,че не е знаел какво се случва в хазарта, макар, че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, Божков отговори: „Бях възпрепятстван. Как да го направя – от затвора ли?  Той обаче даде да се разбере, че подготвя сигнал до прокуратурата и не само: „В момента  може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии.

В началото на разговора Васил Божков потвърди, че е в Дубай, живее в апартамент под наем и няма собственост там. Бизнесменът обяви, че статутът му в арабската държава е на резидент.  Прекарал е около 3 седмици в затвора Ал Бхбар. Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти,  каза  Божков.

В момента няма пари заради ноложени запори, но има приятели, които му помагат. Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана.  Повтори, че  би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България.  Той добави, че с Георги Попов, собственик на ФК Левски, също издирван от българската прокуратура) са заедно.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него, чуди се  защо.

Не вижда бъдеще за ФК Левски

Божков заяви, че Борисов е унищожил „Левски“. „Борисов унищожи „Левски“, защото унищожи компаниите, които издържаха клуба, с грубо нарушаване на закона“, заяви Божков.  Добави, че с промените в закона за хазарта „с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащах“. По повод изявлениеот на Борисов,че ако се смени собствеността, той ще спаси ФК Левски“ , Божков каза:   „Как  Борисов ще спаси Левски, да сте виждали някога да е давал за нещо лични пари, дава чужди“. 

Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, Левски няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете. Но не виждам бъдеще за Левски, заяви още той.

„Бих направил за „Левски“ всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат силово. Добави, че  е готов да предостави акциите на клуба на привържениците, макар да смята, че това трудно може да стане в момента.

Главният прокурор Иван Гешев определи бизнесмена като най-опасният българин. Според Божков обаче, това са безпочвени обвинения. „Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни без влязла в сила присъда, мисля, че е незаконно. Това го има само при тоталитарните режими. Гешев реши, че съм виновен ли,  как“, попита  Божков.

Бизнесменът заяви, че е подал жалба до съд в Лондон срещу  България заради отнетите му културни-исторически ценности. По думите му артефактите са изнесени без спазване на изискванията и те ще бъдат унищожени.

На въпрос има ли връзка с жена си, която е в ареста, отговори: „Естествено, че  нямам връзка,  държат я в ареста заради думите на един свидетел, а на свидетелствата на  останалите десет  не обръщат никакво внимание.  И мафията не държи жените и децата от семейството за заложници.  Всички,  които познавам са много наплашеии,  не смеят да говорят с мен“.  

Владислав Горанов: Васил Божков не ме притеснява

Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Това каза по-късно министърът на финансите Владислав Горанов по повод  казаното от Васил Божков,

Аз не нося вина затова, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, заяви още министърът.  Той няма никакви притеснения от сигнала, който Божков ще изпрати срещу него.

Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България„, заяви Горанов.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.