Последни новини
Home / Законът / Със 125 „за“ и 69 „въздържали се“ парламентът прие на първо четене проекта за „след“ извънредното положение

Със 125 „за“ и 69 „въздържали се“ парламентът прие на първо четене проекта за „след“ извънредното положение

Defakto.bg

Продължава философията на „среднощния брифинг“, обвини опозицията

Със 125 „за“ , без „против“ и 69  „въздържали се“ пакетът от закони за „след“ извънредното положение бе приет на първо четене от парламента. „Въздържали се“ гласуваха от БСП.

Предложения за второ четене могат да се правят до 18 часа в неделя, в понеделник по тях ще заседава правната комисия. Всички политически сили декларираха, че имат идеи за корекции и допълнения. Проектът ще е в пленарна зала за второ четене във вторник на обяд.

Дебатът днес бе основно медицинско-политически, за право се говореше малко. А заседанието започна със забележки на Цвета Караянчева към депутатите: „Моля ви да си сложите всички маските, както повеляват правилата за работа в НС в ситуацията, в която се намираме!“

Вчера в правната комисия като основен проблем се очерта въпросът дали е конституционно извънредна епидемична обстановка да се обявява със заповед на здравния министър – както пише в проекта на МС, или за да е в синхрон с основния закон трябва да се обяви „бедствено положение“ и  то от Народното събрание по предложение на кабинета. А конкретните противоепидемични мерки вече да се въвеждат от министъра – със заповеди и наредба, както е предвидено в проекта. За риска от противоконституционност предупреди адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет.

А в свой коментар специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова бе категорична: новият проект има толкова много недостатъци, че не могат детайлно да се изброят.

Днес от БСП също говориха за процедурата за въвеждане на новото „положение“. А от името на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че е редно да се обмислят критерии за „извънредна епидемична обстановка“, тъй като тя ще е основание за ограничаване на права и свободи.

Извън това се дадоха заявки за предложения, които да предвидят намаляване ставката на ДДС за храни и лекарства (Явор Божанков, БСП), мерки за подпомагане на обеднелите общини (Джевдет Чакъров, ДПС), още два месеца облекчения за взелите кредити, както и за упражняването на процесуални права от поставените под карантина (опозицията).

От Обединени патриоти пък подчертаха, че повече от 10 % от носителите на вируса са медицински персонал и това показва, че „нещо куца в системата на противоепидемичните мерки на болници, доболнична помощ, социални домове“. Заявиха, че „тази тенденция е много тревожна и бързо трябва да я прекъснем“.

„Не можем просто да подкрепим този законопроект, той продължава философията на среднощния брифинг“, обяви Крум Зарков (БСП). И още: „Извънредното положение продължава, независимо как ще се нарича. Предлагате извънредното положение да продължи, но да можете да кажете, че то приключва. От самото начало се намираме в спирала, в която се говори едно, случва се друго и хората го усещат. Народното събрание не трябваше просто да създаде закон, за да го има, а закон, който трябваше да даде яснота и законосъобразност на различните разграничителни заповеди – какво може и какво не може да се прави. Без яснота ефективността на самите мерки загуби. Същият подход се прилага и сега – предлага се министърът на здравеопазването да обявява извънредна епидемична обстановка. Но дали министърът може по Конституция сам, макар и по препоръка на главния санитарен инспектор, да бъде нагърбен с тази отговорност? Продължава да няма нищо и по отношение на големи групи хора, които остават напълно забравени – самонаетите, петицията на културните дейци, онези, които загубиха всякакъв отпуск, защото го използваха принудително„.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че преди да се гласува новото законодателство правителството е трябвало да отчете досегашните мерки в поне три аспекта – здравен, как се отразиха на овладяване на кризата, спасяването на живот, ограничаването на разпространението на заразата плюс състоянието на здравната система, модела на организиране на болниците в България, както и за финансирането и развитието на кадрите. Другият аспект е икономически и финансов, третият социален  – нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, който е видим в последните седмици. А после да се представи план и прогнози за очакванията в икономическата и социалната сфера.

Пише, че е закон за преодоляване на последиците от разпространението на заразата от Ковид-19, но няма мярка за такова преодоляване. Удължават се сегашните мерки с два месеца и се оставя на министъра на здравеопазването да решава оттук нататък какво да се случва в държавата. Това априори създава несигурност – вчера ресторантьори и хотериали казаха: няма да отворим, защото не сме сигурни какво ще стане и ще се реши утре. Премиерът каза: нямаме план, ще действаме на принципа проба-грешка„, каза Нинова.

Накрая обяви, че БСП внася в парламентарното делводство предложение за създаване на временна комисия, която да установи как се разходват средствата на българите за кризата и последиците от нея, да обобщава информацията, да я прави публична. Предлага се също комисията да се оглавява от опозицията, както е в целия демократичен свят.

От ГЕРБ говори само Александър Ненков. Той отчете, че „изминаха два много трудни месеци за целия свят“. Благодари на опозицията за конструктивния диалог, но каза: „не е вярно, че правителството няма план“.

И още: „13 май не е сакрална дата, след която всички ще са здрави и щастливи. Ясно са регламентирани правомощията на здравния министър, именно за да има гъвкавост и министърът да е адаптивен. Не мисля, че е проблем приемането на мерки и последващата им отмяна. Такава е ситуацията и в световен план. Трябва да се научим да живеем с този вирус, с мисълта, че хора ще се разболяват и умират„. После Ненков даде пример как мярката за забрана за посещения на парковете е дошла, тъй като много хора не са спазвали ограниченията.

И заключи: „В крайна сметка каквито и мерки да приемем, няма как да сложим по един полицай пред всеки блок да следи какво правят хората“.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.