Последни новини
Home / Законът / К-19: Прокуратурата иска отчет от правителството за харчовете на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове

К-19: Прокуратурата иска отчет от правителството за харчовете на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове

Defakto.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от Министерски съвет (МС) за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, свързани с трансформиране на средствата по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ)  и прехвърлянето им в други оперативни програми за подпомагане на борбата с COVID-19.

Проверката е образувана след самосезиране на заместника на главния прокурор при ВАП по публикация в медиите, свързана с решение на МС от 07.05.2020 г. за прехвърляне на европейски и национални средства в размер на 30 964 149 лв. от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентите растеж“ 2014-2020 г., за социално-икономически мерки за справяне със създалата се епидемична обстановка, уязвимите групи от населението и засегнатите икономически сектори на българската икономика.  Същите следва да се трансформират в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – в размер на 28 790 507лв. и в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – в размер на 2 155 642 лв. С друго свое решение към Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, МС пренасочва ресурс от програмите за транспорт и околна среда в размер на 134 млн. лв.

ВАП изисква информация за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, която да съдържа данни за проектите, по които до сега са  изразходвани такива средства с цел подпомагане борбата с COVID-19 – за какво конкретно са използвани, както и в какъв размер са.

Преди дни евродепутатът Елена Йончева оповести, че по нейно  предложение  Антикорупционната група на ЕП е поискала от ЕК да създаде специален мониторингов механизъм, който да проследи как точно се разходва безпрецедентната по размер финансова помощ за националните икономики, предоставена във връзка с пандемията.   Тя е настояла Комисията да даде конкретни насоки на държавите-членки за по-ефективен избор на бенефициентите по новите фондове, като се отдели внимание на малкия и среден бизнес, а заедно с килегите й от Антикорупционната интергрупа е призовала  ЕК да ограничи максимално възможностите тези средства да се предоставят на компании-посредници, както и да се засили контролната роля на Европейската прокуратура и ОЛАФ по отношение на разходването на спешната помощ, за да не се облагодетелстват кухи фирми, олигарси и престъпни групировки.

И още: За по-малко от месец Европейският съюз осигури 200 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка за финансиране на бизнеси. Създаде се схема от 100 милиарда евро за мерки за краткосрочна заетост (sure). Осигуриха се 240 милиарда евро подкрепа от Европейския Механизъм за стабилност за най-засегнатите държави-членки. Набавиха се 70 милиарда евро директна подкрепа от бюджета на ЕС.  Осигуриха се и над 330 милиарда евро държавни помощи, за които ЕС облекчи режима за предоставянето им. Всички тези средства са значителни, но колко от тях ще се усвоят от България? Колко от тях ще достигнат до реално нуждаещите се бизнеси и работници в България зависи само и единствено от нашето правителство.

Тревожно е, че вече над два месеца правителството не е предоставило ясна информация за каква подкрепа ще се бори. Европейският съюз дава много възможности, но няма как да замести липсата на инициатива и дългосрочно планиране сред нашите управляващи,  гласи  прессъобщението на Йончева.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Един коментар

  1. Що за въпрос. Как за какво са похарчени парите?! За маски от стари чаршафи, за гелове и дезинфектанти, за агнешко за бартер, за една къща в Барселона и останалото за кюфтета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.