Последни новини
Home / Актуално / Проф. Пламен Киров: Министерски съвет няма правомощия да обявява „извънредна епидемична обстановка“

Проф. Пламен Киров: Министерски съвет няма правомощия да обявява „извънредна епидемична обстановка“

Defakto.bg

Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява „извънредна епидемична обстановка“.  Това заяви пред  БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право. „Толкова могат,  толкова правят“, коментира  той от гледна точка на Конституцията новите предложения  за промени в Закона за задравето,  който урежда мерките след отпадане на извънредното положение. За второ четене от ГЕРБ предлагат извънредната епидимична обстановка да се обявява  от Министерекия съвет, а не от здравният министър,  както бе гласувано на първо четене. Подобно  предложение има и БСП и др. политически партии.

Като анализира въвежданото понятието „извънредна епидимична обстановка“,  професорът направи извода, че на практика  определението  означава „извънредно положение“, което може да бъде обявявано само от Народното събрание, а не от правителството-  Това трябва да е ясно, заяви Киров, като се позова и на Конституцията и на Европейската конвенция  за правата на човека.   „Когато въведете карантина, засягате правото на образование, на труд  и т.н. и това да става с решение на Министерски съвет, при положение че Конституцията постановява, че ограничаване на основните конституционни права може да стане само със закон за определено време и то при извънредно положение“ . Според конституционалиста подобно решение би трасирало пътя на закона до  Конституционния съд – „Министреският съвет може да предлага въвеждане на  извънредно положение , но решението се взима от  Народното събрание“.  

Киров посочи, че в  законопроекта повече от 80% от текстовете засягат преодоляване на последиците от епидемията от коронавируса:

Нормално беше да се предвидят тези здравни мерки в Закона за здравето и да се приеме специален закон, който да уреди всички мерки, които държавата и обществото предприемат, за да бъдат преодолени последиците от заразата… Сега се предлага едно реанимиране на закона за извънредното положение и му даваме по-дълъг живот“. Проф. Киров прогнозира правна  неразбория и за  момента на влизане на закона в сила, „нещо с което вече сме свикнали„,  каза той.

По Конституция президентът има 15-дневен срок или да обнародва закона, или да му наложи вето. Ако президентът наложи вето,  ще се получи правен вакум непосредствено след 13 май, но мнозинството в парламента ще преодолее ветото, и законът ще влезе в сила с обратна сила от 13 май, както е посочено в него, заяви   професор Киров.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.