Последни новини
Home / Избрано / Адв. Мария Шаркова: Конституцията не е позволила на Министерски съвет да обявява “извънредната епидемична обстановка”

Адв. Мария Шаркова: Конституцията не е позволила на Министерски съвет да обявява “извънредната епидемична обстановка”

Defakto.bg

Неправилен законодателен подход е да се заменя терминологично извънредно положение с някаква друга дума като „обстановка“, „ситуация“ и да се предвижда друг ред за неговото обявяване, като се избягва реда на Конституцията, заяви пред БНР адвокат Мария Шаркова,   адвокат и специалист по медицинско право.  Според Шаркова, това че извънредната епидимичена обстановка ще се обявява от Министерски съвет (прието от правната комисия в понеделник), а не от министъра (според първоначлано внесеното предложение) продължава да противоречи на Конституцията. В нея  не е предвиден  такъв ред за  обявяване на извънредност, когато се засягат основни права и свободи на гражданите, каза адвокатът.

В Закона за здравето и сега министърът на здравеопазването има право в определена ситуация да се намесва, въвеждайки определени противоепидемични мерки:

„Затова можеше да се изброят конкретни мерки, предпоставките за засягането им и да се дадат съответните правомощия на министъра на здравеопазването“.  Тя опредили като положителе знак усилието да се дефинира епидимичена обстановка, защото обявяването й ще засяга множество права.

Познатият подход с преходни и  заключителни разпоредби да се променят други закони, Шаркова определи като “вреден”:  „Около 20-25 закона се променят. Пандемията изисква бързи действия, да бъдем гъвкави, но това не ни освобождава от задължението да бъдем добри законодатели и да не се създават правни абсурди. За съжаление  този законодателен подход   функционира не без благословията на КС, който  не събра гласове и отхвърли искането на депутатите от опозицията”, каза Шаркова. Така продължава приемането на закони, които нямат нищо общо със закона, който се гласува, като се заобикаля общественото им обсъждане, заяви тя.

Изключително притеснително е  запазването на трафичния контрол след извънредното положение, за който няма срок, каза Шаркова.

Според нея  съдилищата не са подготвени да започнат работа според противоепидемични изисквания. 

Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия  в понеделник също  заяви, че новото понятие  „извънpeднa eпидимичнa oбcтaнoвĸa“ на практика означава  „извънpeднo пoлoжeниe“, ĸoeтo мoжe дa бъдe oбявявaнo caмo oт Hapoднoтo cъбpaниe, a нe oт пpaвитeлcтвoтo.   „Koгaтo въвeдeтe ĸapaнтинa, това зacягa пpaвoтo нa oбpaзoвaниe, нa тpyд  и т.н. и тoвa дa cтaвa c peшeниe нa Mиниcтepcĸи cъвeт, пpи пoлoжeниe чe Koнcтитyциятa пocтaнoвявa, чe oгpaничaвaнe нa ocнoвнитe ĸoнcтитyциoнни пpaвa мoжe дa cтaнe caмo cъc зaĸoн зa oпpeдeлeнo вpeмe и тo пpи извънpeднo пoлoжeниe“, заяви Киров.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.