Последни новини
Home / Законът / И „компромисна“ оценка за Мирослава Тодорова не мина, кадровиците пак я оставиха без атестация

И „компромисна“ оценка за Мирослава Тодорова не мина, кадровиците пак я оставиха без атестация

Defakto.bg

Това щеше да е отказ от правосъдие, ако бяхме съд, възмути се член на СК

За трети път в третия тур от завъртане на драмата с атестационната оценка на съдия Мирослава Тодорова, кадровиците не събраха мнозинство от 8 „за“ за нито един от предлаганите варианти. Отхвърлен бе включително „компромис“, предложен от Красимир Шекерджиев. Така Тодорова остава без атестация и не може да нито да бъде повишена в ранг, нито да участва в конкурси за по-горни инстанции.

Както е известно, още от миналата година, предлаганите оценки за Тодорова са две. Едната е максималната „много добра“ от 94 точки при максимални 100 и е предложена от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Втората е с една степен по-ниска, „добра“ от 89 точки и е предложена от кадровика Боян Новански. Днес предложението Тодорова да е отличник събра 6 „за“, а второто – 7 „за“.

Председателят на КАК Красимир Шекерджиев обяви: „Отново нямаме решение, нали? При това положение и воден от разбирането, че един магистрат не може да стои без комплексна оценка, това прилича на отказ от правосъдие, ако бяхме съд, предлагам компромисен вариант. Комплексната оценка на Мирослава Тодорова да бъде определена на 91 точка, като й се отнемат още три точка за забавените производства“.  Компромисът получи едва 4 „за“.  Той запазваше оценката в обсега на най-високата, макар и с още намалени точки.

Докога съдията Тодорова ще стои без атестация не е известно. Миналата година след ред безуспешни гласувания мнозинството в Съдийската колегия все пак успя да се събере и й писа „добрата“ оценка от 89 точки, без ясни мотиви. Заради това ВАС отмени въпросното решение. Сагата продължава.

Любопитно бе и друго гласуване на Съдийската колегия днес – за номиниране на национален представител на България в консултативния комитет на Единния патентен съд.

Кандидатурите бяха две – на върховната съдийка от Търговската колегия на ВКС Ваня Алексиева, председател на отделение, и на съдийката от Административен съд – София-град Любка Петрова, председател на отделение.

Въпреки суперлативите за професионализма на Ваня Алексиева, мнозинството предпочете Любка Петрова. Мотивът, изложен от Георги Чолаков, че съдия Петрова се занимавала точно с патентните дела.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.