Последни новини
Home / Законът / Очаквано: Министерски съвет, а не парламентът, ще обявява извънредна епидемична обстановка (допълнена)

Очаквано: Министерски съвет, а не парламентът, ще обявява извънредна епидемична обстановка (допълнена)

Defakto.bg

Министерският съвет ще обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на здравния министър – това реши парламентът на второто четене на Закона за здравето.  Оспорваното от правната общност решение,  бе подминато от депутатите, които с  89 гласа „за“ , 39 -„против“ и 8 -„въздържали се“, приеха че правителството ще обявява новото извънредно санитарно положение.  В закона се разписва,  че  извънредната епидемична обстановка ще се обявява за определен период от време с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването. Това ще се  случва след оценка на главния държавен здравен инспектор за  съществуванщия епидемичен риск.

Законът влиза в сила от 14 май 2020 г,  а сроковете по делата, които бяха спрени,  започват да текат  в  7 дневен срок от обнародването на измененията в Държавен вестник.  Предстои в 15-дневен срок президентът да вземе решение – или да наложи вето на закона, или да го пусне за обнародване в „Държавен вестник“.

Първоначалното предложение на МС  предвиждаше извънредната епидемична обстановка да се  обявява от министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Между първо и второ четене текстът бе коригиран. Шефката на правната комисия Анна Алекснадрова заяви, че  управляващите са приели предложението на БСП за това кой да обяви извънредна епидемична обстановка.  Според Крум Зарков това е правилна крачка, тъй като  правителството трябва да поема отговорност.  „Това, което следва от вашия текст и което е противоконституционно е, че със заповед министъра на здравеопазването ще може да ограничават определени права на българските граждани“, изтъкна той.

Онова, което трябваше да се направи, е да се въведе гъвкав механизъм, който да не нарушава конституционните норми„, заяви той.

Текстът за обявяване на извънредно санитарно положение не е противоконституционен, опонира  министърът на правосъдието Данаил Кирилов. „Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност, т.е. приехме, че вие казвате: колективният орган Министерски съвет да поеме политическата отговорност за обявяване на извънредно санитарно положение“.  Не е противоконституционно здравният министър да издава заповеди за санитраното положение, защото “ сега 20 години не беше противозаконно тази компетентност да бъде на министъра на здравеопазването„.

Според квалитетни юристи и конституционалисти МС може да прави предложение за обявяване на извънредни противоепидимични ситуации, но парламентът трябва да взима решението, когато се засягат  основни  права на гражданите – правото на  придвижване,  на труд, на образование и т.н. Мнозина прогнозират, че това решение ще стигне до КС.

Народното събрание прие, че на задължителна изолация, или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберколоза с бацилоотделяне.

На задължителна изолация подлежат и контактните лица, болни от тези заразни болести. Всеки, който се е заразил с Covid-19 също ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение.  Отпадна задължителното лечение по заповед на здравния  министър.

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават непроменени и след края на извънредното положение на 13 май.
Заповедите на министъра на здравеопазването и на директора на съответната регионална здравна инспекция за въвеждане на противоепидемични мерки ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Както досега, с глоба от 300 до 1000 лева ще се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева.  Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влязло на територията на страната от други държави, което откаже или не изпълнява задължителната карантина, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв., записаха още депутатите.

Крум Зарков коментира, че санкциите всъщност остават такива, каквито бяха въведени съвсем наскоро – 1000 лева за неизпълнение на въведените мерки и 5000 лева за неспазване на карантината.  Но се въвежда и още една санкция за контактно лице, което откаже да изпълнява задължителна карантина, и то ще бъде глобено с 5000 лева, заяви  той.  Не размерът на санкцията е важен, а тяхната неизбежност, посочи той и добави, че „няма нужда непрекъснато да плашим с тежки санкции“.

Мерките на финала:

Без изключения продължава да е и 14-дневната домашна изолация, която поема ангажимент да спазва всеки пристигащ от чужбина.

След 13 май ограничителните мерки, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Причината – повечето от тях са въведени със заповеди на здравния министър, които ще продължат да действат до отмяната им.

Запазва се изискването хората под 60 години да не пазаруват във времето от 8.30 до 10.30 ч.

Забранени остават:

– пребиваването на закрити обществени места без предпазни маски
– посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст.
– сядането на пейки и по поляните в парковете и градските градини
– нарушаването на наложена от властите карантина

Позволено при спазване на дистанция и мерки за дезинфекция са:

– разходките в парковете и планините при дистанция от минимум 2.5 м
– индивидуалните спортове на открито
– посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития на сцени на открито
– колективните спортове на открито за аматьори без състезателен характер (в т.ч. футбол, баскетбол, волейбол)
– посещенията в болниците за планови операции и прегледи
– имунизациите, детските и женските консултации

Запазват се и мерките в подкрепа на хората и бизнеса в условията на криза. Мярката 60 на 40 ще продължи да действа до 30 юни.

До два месеца след отмяна на извънредното положение (до 13 юли) срещу физическите лица се спират всички обявени публични продажби и въводи във владение, обявени от частните и държавни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

Не се налагат запори на банкови сметки на общини два месеца след отмяната на извънредното положение.

Когато вземанията са придобити от банки, финансови институции или трети лица, не се начисляват лихви за забава и неустойки.

Министерството на туризма предоставя на туроператори, които използват авиокомпании с български оперативни лицензи за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за седалка.

Предвиждат се и ваучери за почивка у нас.

В последния час от заседанието БСП реагираха срещу предложението на ГЕРБ до 31 октомври безработни лица, които получават социална помощ и не са включени в програмите за заетост да могат да сключват временни трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като за това време не се признава трудов стаж.  Социалистите нарекоха приетата мярка „трудова повинност“.

Прието бе за срок от 6 месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта да превежда компенсации в размер на 290 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова за безвъзмездна финансова помощ от 50 милиона лева за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди, както и за безлихвени кредити за оборотни средства с минимум 6-месечен гратисен период.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Депутатите приеха до два месеца след отмяна на извънредното положение срещу физически лица да се спират всички обявени от държавните ичастните съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не ес дължат такси и разноски.  Народните представители приеха предложение на  ГЕРБ регулаторният период за цените на дружествата в сектор „Електроенергетика“, който приключва на 30 юни, да може да се удължи със срок от два месеца след тази дата.

Законът влиза в сила от 14 май 2020 г. Изключение правят разпоредбите, касаещи данъчните  складове

От опозицията в лицето на БСП настояваха за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение. Отхвърлени бяха и преложенията на социалистите ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%.

„Да сезират Конституционния съд за мерките в Закона за здравето – не обръщам внимание на БСП“, заяви  Бойко Борисов на  брифинг в зала „Запад“ на Народното събрание по повод  критиките на БСП, че има текстове в Закона за здравето, които са противоконституционни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че мерките на управляващите са хартиена политика и не отговарят на истинските проблеми на българския народ. Според нея засегнатите хора, оставащи отвъд грижата на мерките, са над 1 млн. „Тези мерки не отговарят на истинските проблеми на българския народ“, каза още Корнелия Нинова и подчерта, че за съжаление упорито и последователно управляващите отхвърлят предложенията на опозицията, които са финансово обосновани.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.