Последни новини
Home / Законът / Президентът подписа указ за обнародване на Закона за здравето, ще сезира КС за противоконституциони текстове

Президентът подписа указ за обнародване на Закона за здравето, ще сезира КС за противоконституциони текстове

Defakto.bg

Румен Радев: Държавата е длъжна да не допуска прекъсване на социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите от кризата

 Държавният глава Румен Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби.

За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, се казва в прессъобщение на институцията.

Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон. Мотивите на президента ще бъдат оповестени в следващите дни.

Един от споровете, останали без внимание на мнозинството в парламента , е приетото решение, според  което МС ще обявява извънредна епидимична ситуация, а здравинят министър ще издава ограничителни заповеди заради пандемията,  с които обаче се засягат основни права на гражданите. Министерският съвет може да предлага обявяване на извънредната  ситуация, но според Конституцията въвеждането й трябва  да става с решение на Народното събрание,  коментираха мнозинството от юристи. Те прогнозираха, че подобно решение ще стигне до Конституционния съд.

До произнасянето на съда законът се прилага в неговата цялост.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.