Последни новини
Home / Законът / Президентът подписа указ за обнародване на Закона за здравето, ще сезира КС за противоконституциони текстове

Президентът подписа указ за обнародване на Закона за здравето, ще сезира КС за противоконституциони текстове

Defakto.bg

Румен Радев: Държавата е длъжна да не допуска прекъсване на социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите от кризата

 Държавният глава Румен Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби.

За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, се казва в прессъобщение на институцията.

Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон. Мотивите на президента ще бъдат оповестени в следващите дни.

Един от споровете, останали без внимание на мнозинството в парламента , е приетото решение, според  което МС ще обявява извънредна епидимична ситуация, а здравинят министър ще издава ограничителни заповеди заради пандемията,  с които обаче се засягат основни права на гражданите. Министерският съвет може да предлага обявяване на извънредната  ситуация, но според Конституцията въвеждането й трябва  да става с решение на Народното събрание,  коментираха мнозинството от юристи. Те прогнозираха, че подобно решение ще стигне до Конституционния съд.

До произнасянето на съда законът се прилага в неговата цялост.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.