Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия с декларация срещу Панов заради критики към Гешев. Обвини го в накърняване на независимостта

Прокурорската колегия с декларация срещу Панов заради критики към Гешев. Обвини го в накърняване на независимостта

Defakto.bg

В нарочна декларация Прокурорската колегия на ВСС обяви, че Лозан Панов уронва независимостта, авторитета и престижа на съдебната власт. Поводът са критиките на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) към действия на обвинител №1 Иван Гешев, определени като „манипулативни и обидни“.

Конкретно става дума за оценките на Панов, че отправеното от Гешев искане до Конституционния съд да тълкува чл. 103 от основния закон за имунитета на президента е предупреждение по един „мутренски“ начин не само към Румен Радев, но и към всички, дръзнали да заговорят за конституционен ремонт на правомощията на главния прокурор. Изявлението на председателя на ВКС бе в интервю пред „Дневник“.

Декларацията дойде неочаквано, като извънредна точка в днешния дневен ред на Прокурорската колегия. Преди гласуването й – очаквано единодушно – самият Иван Гешев обвини Панов за „политическа реч, което е, меко казано, не колегиално към широк кръг от магистрати и съдии с безупречна професионална репутация.“. После главният прокурор продължи: „Основната дейност на г-н Панов, откакто аз го наблюдавам във ВСС, е изнасяне на полически речи. Явно се готви за политическа кариера. Единственото, което върши, е политическа риторика и нерешаване на проблеми, които стоят пред магистратите“. След тези изявления Иван Гешев си тръгна, не било „коректно“ да обсъжда декларация, която касае и него.

Обвинения за „политически речи“ неведнъж бе отправял и Сотир Цацаров.

Осъдителната декларация на Прокурорската колегия идва, след като Пленумът на ВСС отне от Панов управлението на Съдебната палата заради клипа с рапър и миски, а заради същия клип Инспекторатът на ВСС започна срещу него проверка за уронване на престижа на Темида. Ако инспекторите „установят“ твърдяното нарушение, това може да е повод за импийчмънт на председателя на ВКС.

Вчера пък Съдийската колегия на ВСС на практика бе игнорирала Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска от предложенията за работата на съдилищата „след“ извънредното положение.

А малко преди това позиция срещу изявления на председателя на ВКС имаше и председателят на другия върховен съд, ВАС, Георги Чолаков. Той се беше възмутил от казаното от Панов за тримата от състава на ВАС, които отхвърлиха жалбата срещу отказа на кадровиците да образуват дисциплинарно производство на шефа на Апелативиня специализиран съд Георги Ушев заради неправомерна намеса и натиск по делото „Иванчева“.

Декларацията на Прокурорската колегия

Съдебната власт и нейната независимост, като гарант на правовата държава, са сред фундаменталните достижения на съвременните
демократични общества. Конституционно установено е, че при осъществяване на своите функции магистратите се подчиняват само на
закона и изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение.
За пореден път, категорично се противопоставяме на всяко действие, което поставя под съмнение и натиск независимостта на българските магистрати, и представлява недопустим опит за въздействие върху съдебната власт, както от средите на системата, така и от външни лица.
Изразяваме несъгласие и възмущение от опитите на г-н Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, за косвено влияние върху Прокуратурата във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България. Недоумение буди даденото от г-н Панов в интервю от 07.05.2020 г. пред „Дневник“, определение по повод внесеното искане до Конституционния съд за тълкуване смисъла на нормите на чл. 103 от Конституцията, а именно че „Питането на главния прокурор до Конституционния съд относно това що е държавна измяна от президент е предупреждение по един, извинете ме за израза, „мутренски начин“ не само за президента, но и към всички, които биха въвели тази тема в публичността.“.

Направената препратка към 90–те години на миналия век у нас, считаме за некоректна, неправилна и грубо уронваща независимостта, авторитета и престижа на съдебната власт. Законосъобразното упражняване правомощията, не само от страна на главния прокурор на Република България, но и от всеки един друг държавен орган е въпрос на оперативна самостоятелност, като по допустимостта и основателността на отправеното искане е компетентен да се произнася единствено Конституционния съд.
Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на
справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие, поради което внесеното искане до Конституционния съд не противоречи на чл. 117, ал. 2 КРБ.
Висшият съдебен съвет непрекъснато отстоява независимостта на съдебната власт, докато конкретното изявление на г-н Панов е в разрез със Стандартите за независимост на съдебната власт (приети от Съдийската колегия на ВСС през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни твърдения, относно действията на главния прокурор.
От гледна точка на житейската практика сме свидетели на подобни изказвания от страна на обвиняеми и подсъдими лица, които търпят негативи в резултат на действията на Прокуратурата. Абсолютно недопустими са направените твърдения за председател на върховен съд, който би следвало да е гарант за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения поставят под съмнение и уронват авторитета на Прокуратурата на Република България, като дават повод на лица, засегнати от нейните действия, да изразяват аналогични мнения в публичното пространство.
Предвид горното отправяме призив към председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната власт, приети от
председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.