Последни новини
Home / Законът / Проф. Огнян Герджиков: Джирото е едностранна сделка, Борисов е собственик на акциите на „Левски“, докато не се освободи от тях

Проф. Огнян Герджиков: Джирото е едностранна сделка, Борисов е собственик на акциите на „Левски“, докато не се освободи от тях

Defakto.bg
Проф. Огнян Герджиков

Журналистът Сашо Диков занесе  акциите на „Левски“ в Министерски съвет, след като собственикът на сините   Васил Божков реши да прехвърли акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.  Борисов отказа да  ги приеме, обявиха  шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев. По-рано тази сутрин чрез съобщение от „Нове Холдинг“ до медиите Васил Божков обяви, че прехвърля акциите на ПФК Левски на премиера Бойко Борисов, когото нарече „отговорник за погубването на Левски“. Оказва се обаче, че отказът на джиратаря Борисов да приеме акциите, не го освобождава от собствеността върху тях, докато изрично не се освободи от тях – това е така,  защото джирото е едностранна сделка, заяви пред Де Факто проф. Огнян Герджиков. 

В момента акциите на ФК Левски са  собственост на премиера Бойко Борисов – коментира по-рано пред в. Труд проф. Герджиков, специалист по търговско право.

Ако не ги иска, премиерът Борисов трябва на свой ред да джироса акциите на когото намери за добре.  Акциите би трябвало  физически да са при него, а това значи той да ги получи с джиро.  На гърба на джирото трябва да има  има подпис на Васил Божков,  от който да се вижда, че ги е  пратил с пълно джиро, тоест с посочване на джиратаря, в случая  Борисов.   Ако не ги иска,  на свой ред Бойко Борисов трябва да ги джироса обратно на Васил Божков или на Тити Папазов, който радбирам е мераклия да ти вземе,  или пък на когото  намери за добре.

Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя,  уточни  професорът пред Де Факто.    Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро.  И колкото да е екзотична ситуацията в момента,  въпреки че няма договор, след като  джирото е извършено с подписа на Васил Божков, Борисов е техен собственик.  Ако  иска да се освободи от акциите,  на свой ред трябва да ги джироса.  Процедурата може да отнеме 1 минута и 5 секунди.

Това, че  приемането на акциите е отказано и са  приети на съхранение във  ФК „Левски“,  не променя с нищо юридичски нещата.

В момента  акциите са собственост на Борисов.  Подписът на Божков е достатъчен за това, категоричен е профисорът.

Задочно мнението му бе подкрепено и от  адвокат Татяна Дончева,  която също коментира, че де факто Борисов официално е собственик на „Левски“.  Това, че не иска да пипне акциите, е смешно, каза тя. Криенето в Министерския съвет не те прави по-малко собственик. Проблемите на „Левски“ вече са сложени на бюрото му“.  Според Дончева Борисов като всеки друг гражданин има право да е собственик, но законът не му позволява да управлява клуба. „Сега той може да джироса акциите, където иска“, заяви и тя.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.