Новото разследване на Валя Ахчиева разголва  случай на сгрешени резултати във ВМА в изследванията за PSR на една жена  от София и незаконното й задържане под карантина.

След като изследват Радостина З., заради контакт с възрастна жена, вдигнала температура, първият и тест е бил “положителен” за  COVID-19. И РЗИ-София я поставя под карантина  за 28 дни. В същото време, резултатът на възрастната жена е отрицателен, както и на другите членове на семейството  на Радостина.

Тъй като тя е без никакви симптоми,   прави си второ изследване след няколко дни. Резултатът е вече “ отрицателен” за COVID-19. След още няколко дни, тя си прави второ изследване – отново “отрицателен “ резултат. Заключената в къщи жена иска от РЗИ-София да и вдигнат карантината, но от там отказват да направят това. Радостина си прави трето изследване. После още едно – четвърто. Всички те са “отрицателни”. Взема и документ от лекаря във ВМА, в който пише, че вероятно става дума за сгрешен резултат при първото изследване с положителен резултат. Лекарят от ВМА пише, че Радостина е клинично здрава. Тя разполага с всички документи за всичките си изследвания – един положителен и след това – 4 отрицателни резултата от PSR  и един отрицателен бърз тест ELIZA за антитела. Всички документи доказват, че жената не се е срещала с коронавируса.

Въпреки това, РЗИ-София отказват да вдигнат карантината и, защото имало било  заповед на министъра на здравеопазването.

През това време Радостина е  съкратена от работа заради извънредното положение. Но, получава възможност да започне нова работа от 01.05.20.

Само че, това не се случва, защото тя е заключена в къщи, под карантина, с всичките и документи с  отрицателни резултати за COVID-19.

Ето как, един случайно сгрешен резултат, комбиниран с неадекватната реакция на българските здравни власти променят съдби на хора.

“ Това е незаконно задържане на човек! И жената трябва да си намери адвокат и да ги съди!”-така коментира казуса лабораторният лекар д-р Георги Тодоров от Русе.

” Да, могат да станат случайни грешки – продължава той.  „Може по време на изследването да е станало всичко. В това число и да се пренесе зараза от един резултат на човек на друг човек. Но когато един лекар-инфекционист е прегледал жената, написал е, че тя е клинично здрава, написал е, че вероятно е сгрешен първият положителен резултат, то няма как някакви чиновници от РЗИ да решават вместо лекаря! Да не би вече, ние лекарите, да нямаме право да преглеждаме?!…Това е незаконно задържане! Да води дело жената!”