Последни новини
Home / Законът / Шефът на Специализираната прокуратура и заместник дадоха оставки, станаха редови обвинители

Шефът на Специализираната прокуратура и заместник дадоха оставки, станаха редови обвинители

Defakto.bg

Временен ръководител става Ангел Илиев от ВАП, бивш апелативен прокурор на София

Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров (на снимката) даде оставка, а Прокурорската колегия я гласува единодушно.  Петров става редови обвинител. Същинско обяснение за изненадващото напускане на поста няма.

За временен ръководител на спецпрокуратурата бе избран Ангел Божиков Илиев от ВАП. Той е бивш апелативен прокурор на София, като изкара на поста няколко месеца и през 2013 г. бе освободен по настояване на Сотир Цацаров заради оттеглените протести срещу оправдаването на Людмил Стойкови  Марио Николов по „САПАРД“. Преди това самият Илиев бе дал оставка.

Димитър Франтишек Петров пък оглави специализираната структура на 29 юни 2019 г., като пое щафетата от Иван Гешев. Петров бе избран на поста, след като отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски за набеждаване, работеше по делото „Червей“, а междувременно срещу него имаше и сигнал за сблъсък с дете пред училищна лавка, оказа се – и други.

За оставката днес – изненадваща за публиката – Иван Гешев обяви, че е говорил с Петров и той имал проблем, който „в краткосрочен план му пречи да се концентрира върху длъжността“. Гешев заяви също, че „за времето си като ръководител Димитър Франтишек Петров доказа своите качества и компетентност, прокуратурата укрепна кадрово и се подобриха съществено битовите условия и условията за работа, резултатите от работата са видими“. После главният прокурор отчете „голямата натовареност, която се отразява върху амортизацията на административния ръководител“. И обобщи: „За мен 5-6 години е срокът, в който може да бъде полезен един магистрат в тази прокуратура“. Като сред факторите за „амортизацията“ изтъкна включително „атаки от вербален характер от кръгове, свързани с обвиняеми и подсъдими лица, кръгове с политически интереси, медийното им отражение“.

Гешев каза също, че знае какво трябва да се промени по подобие на европейския опит, посочи този в Испания, но спря дотук.

Любопитното е, че днес бе гласувана още една оставка от ръководството на специализираната прокуратура – на зам.-шефа й Кирил Пейчинов. Тя не бе коментирана, гласуваха я единодушно, Пейчинов също става редови обвинител. За разлика от оставката Петров тази на заместника беше в редовния дневен ред.

През февруари за друг зам.-шеф на Специализираната прокуратура бе избран прокурорът от СРП Ангел Кънев, прочул се с делата срещу Миню Стайков и Нено Димов. Предложението бе на Димитър Франтишек Петров.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.