Последни новини
Home / Законът / ВАС: Висшият адвокатски съвет е длъжен да осигурява достъп до изпитните резултати на кандидатите за адвокати

ВАС: Висшият адвокатски съвет е длъжен да осигурява достъп до изпитните резултати на кандидатите за адвокати

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) е длъжен да  осигурява  достъп на кандидатите за адвокати до резултатите от изпитите и тестовете им. Това окончателно приемат съдиите от Върховния административен съд (ВАС)    Йовка Дражева, Галина Карагьозова  и Юлия Ковачева по конкретен казус пред тях.  Решението на ВАС  задава нов  стандарт в  дългогодишната практика на откази на ВАдС  да допуска участниците до резултатите от  изпитите им.   В конкретния случай на кандидатката за адвокат  К.Г. ,  е отказано да види работата си след положен тест през есента на 2018 г. Тя обаче не се е отказала да води съдебна битка за правата си.

Съдът прилага директно  Общия регламент за защита на данните (ОРЗД/GDPR) и приема, че отказът на ВАдС нарушава правото на ЕС.   Според практикта на ВАдС участниците в изпитите нямат право да разберат колко верни или грешни са  отговорите им.  Не се публикуват и казусите, и решенията им, които ВАдС приема за правилни.

В конкретиня случай решението на ВАС задължава  ВАдС да предостави на кандидатката К.Г.,   резултатите от теста , а след решението на съда ще са  необходими промени и  в Наредба № 2 за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати, тъй в нея е посочено,  че след изтичането на едномесечен срок от провеждането на изпитната сесия писмените работи – тестове и решения на казуси, се унищожават.

По конкретното дело ВАС приема, че попълненият тест на изпит за адвокат и младши адвокат,  съдържа лични данни, които отразяват знания, умения в конкретната област и представлява информация, която се отнася до кандидата.

„..Съгласно чл. 15, § 1 от Общия регламент за защита на данните всеки субект има право да поиска достъп до данните и информацията, отнасящи се до него. Субектът на данни има право да поиска от администратора на лични данни потвърждение дали администратора обработва негови лични данни и ако това е така достъп до данни и информация в обема посочен в цитираната разпоредба.  Отказът К. Г. да получи достъп до данни по реда на цитираната разпоредба е нарушение на основните принципи за обработка на личните данни, предвидени в чл. 5, § 1, б.“а“ от ОРЗД.  С чл.12, § 1 от ОРЗД администраторите на лични данни са задължени да осигурят достъп до данни на субекта на данни във форма, която да позволява на лицето да се запознае с данните и да провери дали те са точни и се обработват в съответствие с ОРЗД, което гарантира възможността да упражни впоследствие и други права, защитени от ОРЗД“.

Съдиите са се позовали на Решение на Съда на ЕС № С-434/ 2016 г., тъй като в случая е налице припокриване в главното производство поради наличие на писмена изпитна работа, макар да вне е налице многословно изписване на отговори от кандидат, но който може да се идентифицира пряко по името му.

На финала съставът на ВАС , като оставя в сила решението на  Административен съд София-град, осъжда  Висшия адвокатсски съвет да заплати на Комисията за защита на личините данни 100 лева  съдебни разноски и 1000 лева на К.Г. разноски за адвокатска защита.
Цялото решение тук

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.