Последни новини
Home / Законът / ВАС: Висшият адвокатски съвет е длъжен да осигурява достъп до изпитните резултати на кандидатите за адвокати

ВАС: Висшият адвокатски съвет е длъжен да осигурява достъп до изпитните резултати на кандидатите за адвокати

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) е длъжен да  осигурява  достъп на кандидатите за адвокати до резултатите от изпитите и тестовете им. Това окончателно приемат съдиите от Върховния административен съд (ВАС)    Йовка Дражева, Галина Карагьозова  и Юлия Ковачева по конкретен казус пред тях.  Решението на ВАС  задава нов  стандарт в  дългогодишната практика на откази на ВАдС  да допуска участниците до резултатите от  изпитите им.   В конкретния случай на кандидатката за адвокат  К.Г. ,  е отказано да види работата си след положен тест през есента на 2018 г. Тя обаче не се е отказала да води съдебна битка за правата си.

Съдът прилага директно  Общия регламент за защита на данните (ОРЗД/GDPR) и приема, че отказът на ВАдС нарушава правото на ЕС.   Според практикта на ВАдС участниците в изпитите нямат право да разберат колко верни или грешни са  отговорите им.  Не се публикуват и казусите, и решенията им, които ВАдС приема за правилни.

В конкретиня случай решението на ВАС задължава  ВАдС да предостави на кандидатката К.Г.,   резултатите от теста , а след решението на съда ще са  необходими промени и  в Наредба № 2 за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати, тъй в нея е посочено,  че след изтичането на едномесечен срок от провеждането на изпитната сесия писмените работи – тестове и решения на казуси, се унищожават.

По конкретното дело ВАС приема, че попълненият тест на изпит за адвокат и младши адвокат,  съдържа лични данни, които отразяват знания, умения в конкретната област и представлява информация, която се отнася до кандидата.

„..Съгласно чл. 15, § 1 от Общия регламент за защита на данните всеки субект има право да поиска достъп до данните и информацията, отнасящи се до него. Субектът на данни има право да поиска от администратора на лични данни потвърждение дали администратора обработва негови лични данни и ако това е така достъп до данни и информация в обема посочен в цитираната разпоредба.  Отказът К. Г. да получи достъп до данни по реда на цитираната разпоредба е нарушение на основните принципи за обработка на личните данни, предвидени в чл. 5, § 1, б.“а“ от ОРЗД.  С чл.12, § 1 от ОРЗД администраторите на лични данни са задължени да осигурят достъп до данни на субекта на данни във форма, която да позволява на лицето да се запознае с данните и да провери дали те са точни и се обработват в съответствие с ОРЗД, което гарантира възможността да упражни впоследствие и други права, защитени от ОРЗД“.

Съдиите са се позовали на Решение на Съда на ЕС № С-434/ 2016 г., тъй като в случая е налице припокриване в главното производство поради наличие на писмена изпитна работа, макар да вне е налице многословно изписване на отговори от кандидат, но който може да се идентифицира пряко по името му.

На финала съставът на ВАС , като оставя в сила решението на  Административен съд София-град, осъжда  Висшия адвокатсски съвет да заплати на Комисията за защита на личините данни 100 лева  съдебни разноски и 1000 лева на К.Г. разноски за адвокатска защита.
Цялото решение тук

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.