Последни новини
Home / Законът / Докладчици на ООН:България да спре дискриминационните мерки срещу COVID-19 в сегрегираните ромски квартали

Докладчици на ООН:България да спре дискриминационните мерки срещу COVID-19 в сегрегираните ромски квартали

Defakto.bg
Красимир Кънев, председател на БХК

Казанлък – един от първите градове, изолирал своите роми – досега не е регистрирал нито един случай на заразен сред всичките си жители, заяви Красимир Кънев.

Двама специални докладчици на ООН призоваха вчера българското правителство да спре речта на омразата и расовата дискриминация спрямо ромското етническо малцинство, наблюдавани като част от мерките срещу пандемията на COVID-19 у нас, както и да бъдат преустановени полицейските операции, селективно насочени към такива квартали по време на пандемията. Това огласи пресслужбата на Комисаря на ООН по правата на човека. Докладчиците бяха информирани в края на март от БХК за блокирането на ромските квартали с пропускателни пунктове в няколко български града.

„Дълбоко сме обезпокоени от дискриминационните ограничения на етническа основа към ромите, които открито се подкрепят от българските власти като част от по-широките мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19“, заяви Е. Тендайи Ачиуме, която е специалният докладчик на ООН по въпросите на расизма. Към позицията ѝ се присъединява и Фернанд де Варенес, специален докладчик на ООН по въпросите на малцинствата.

„Въведените от средата на март пропускателни пунктове на входните точки на и без това сегрегираните ромски квартали в Нова Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол и София – твърдяно въведени като мярка за овладяване на пандемията – е нарушение на правата на ромите на равенство и свобода на придвижване. То може да изложи тези хора на вируса, особено там, където достъпът до водоснабдяване и канализация е слаб, както например в Нова Загора“, пише още в съобщението на докладчиците.

Те обръщат внимание и на полицейската акция „Респект“, също насочена и огласена като такава само за ромските квартали, при която полицията патрулира в тях и контролира дали ромите спазват мерките против COVID-19 или не.

„Тревожно е, че високопоставени представители на правителството, на съдебната власт и един политик, правят изказвания в подкрепа на такива мерки срещу COVID-19, които са насочени единствено към ромите“, заявява се в съобщението на докладчиците и конкретизират, че става въпрос за лидер на националистическа партия, определил ромските квартали като „гнезда на зараза“.

„Такива изявления допринасят за засилването на антиромските нагласи сред населението и насърчават изключването на ромите, сегрегирането и маргинализацията им. Властите не бива да използват епидемията, за да задълбочават изключването на ромите и да ги представят като престъпници и заразни“, заявяват още докладчиците. Те призовават българското правителство да заклейми речта на омразата, расизма и националпопулизма и да им се противопоставят на национално, регионално и местно ниво.

„За всички извън България са видими усилията на управляващите да обвинят ромите, наред с друго, и за епидемията от COVID-19“, заяви адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на БХК. „Правителството получи заслужена забележка за това. Необходимо е властите да покажат, че всички граждани на страната са хора с равни права и да не допускат употребата на репресивни мерки“, заяви още тя.

„Дискриминацията и социалното изключване на определени групи се проявяват особено ярко в ситуация на криза“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК. „В България още от самото начало на извънредното положение бяха изолирани с контролно-пропускателни пунктове ромски квартали, в някои от които до ден-днешен няма нито едно заразено лице. Нещо повече, град Казанлък – един от първите градове, който изолира своите роми – досега не е регистрирал нито един случай на заразен сред всичките си жители. Тези флагрантни дискриминационни действия се случиха пред затворените очи на правоприлагащите органи на национално и на местно ниво и с преобладаващото одобрение на българските медии“, заяви още г-н Кънев.

В края на април авторитетната международна правозащитна организация Амнести Интърнешънъл също изрази загриженост от тези действия на управляващите в България.

БХК припомня, че още на 8 април призова министърът на здравеопазването да включи здравните медиатори в ромските квартали като бенефициенти на дарителската кампания за осигуряване на лични предпазни средства за медиците, тъй като тъкмо медиаторите са на първа линия в тези квартали и провеждат разяснителна кампания за мерките за борба с пандемията. От министерството нямаше отговор на този призив.

Специалните докладчици са механизми за защита на правата на човека, установени от уставни органи на ООН. Те се назначават, за да следят и докладват за нарушения в определени важни сфери на правата на човека. ♦

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. Георги

    Държавата следва да създаде система която да може да наложи принудително правовият ред, когато недисциплинирани и безотговорни граждани отказват да го спазват.
    БХК редовно дискриминира едни български граждани за сметка на други

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.