Последни новини
Home / Законът / Магдалинчев отговори на Панов: Аз не манипулирам общественото мнение (допълнена)

Магдалинчев отговори на Панов: Аз не манипулирам общественото мнение (допълнена)

Defakto.bg

А председателят на ВКС преследвал други цели

Сюжетът с „писмото“ от САЩ за твърдяната корупция на съдия Андон Миталов днес получи ново продължение. Но не по същество.

На свикана пресконференция във ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев обяви: „Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение, нямам никакви намерения да го манипулирам и не съм го правил“.

Магдалинчев обясни, че причината за изявлението му е „прессъобщението на сайта на ВКС вчера относно моето интервю, което на 12 май дадох пред „Свободна Европа“. Конкретно изялението на председателя на ВКС, че моето изявление не отговаря на истината за съдията Миталов и че г-н Панов категорично възразява срещу опитите ми да манипулирам общественото мнение“.

Извън тези изявления и последвали оценки за поведението на самия Лозан Панов, конкретика по случая „Миталов“ нямаше. Единствените факти, назовани от Боян Магдалинчев, бяха: дисциплинарното дело срещу съдията Миталов е спряно по време на извънредното положение, като всички останали. А въпросният магистрат не е бил отстраняван от длъжност.

На 18 февруари тази година, по предложение на Данаил Кирилов,  със 7 срещу 4 гласа Съдийската колегия образува дисциплинарно дело срещу съдия Андон Миталов от специализирания съд. Кирилов поиска уволнението му заради уронване на престижа на съдебната власт, понеже е бил публично оповестен от САЩ като „замесен в корупция“ след решението му да пусне обвинения в шпионаж шеф на „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, откъдето той се и върна.

Конкретика за „корупцията“ до днес няма.

Развоят по „обясненията“ кой какво е казвал пък бе предшестван от следното. На 12 май в интервю за „Свободна Европа“ Боян Магдалинчев казва: „Беше получено писмо от МВнР, то е с гриф „поверително”, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов. Това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“. Днес уточни, че срещата била между представители на посолството на САЩ и на Външно.

Вчера Лозан Панов опроверга: изнесените данни, че от Държавния департамент на САЩ е пристигнала информация във връзка с твърдението за корупционно поведение на съдия Андон Миталов, не отговаря на истината. В позицията, публикувана на сайта на ВКС Панов изрежда хронологията на поисканите и получени отговори по този повод от различните институции. И пояснява: на 20 март е уведомен за постъпило във ВСС е постъпило копие от „паметна бележка“ от среща на 13 март между представители на Посолството на САЩ и на МВнР, в което само се обективира провеждането на срещата, но няма информация по питането на ВСС за твърдяната корупция.

Днес на практика Боян Магдалинчев не отрече това. Заяви: „Не съм сочил какво е съдържанието на писмото, това е квалифицирана информация. Не съм твърдял, че има каквито и да е факти. Изявлението на г-н Панов в тази посока очевидно преследва други цели, като и използва и сайта на ВКС за тях„.

После представляващият ВСС предположи, че е бил атакуван понеже той е внесъл в Пленума на ВСС точката „за видеоклипа в Съдебната палата“ (след което управлението на палатата бе отнето от Панов).

По-късно ВСС разпространи позицията на Магдалинчев, вече в писмен вид, бе качена и на сайта на съвета (дали и това е вид използване на институцията?!).

Вниманието привлича последния пасаж:

„С оглед на това представляващият ВСС Боян Магдалинчев счита, че изявлението на председателя на ВКС е невярно, не отразява съдържанието на интервюто му пред „Свободна Европа”, не отговаря на обективната истината, цели въвеждане в заблуждение на магистратите и българската общественост и дискредитиране на ВСС.“

Толкова по темата, за днес.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.