Последни новини
Home / Законът / От 14 май до 14 юни правителството обяви извънредна епидемична обстановка в цялата страната (четири заповеди)

От 14 май до 14 юни правителството обяви извънредна епидемична обстановка в цялата страната (четири заповеди)

Defakto.bg

 

Веднага след като изтече  действието на извънредното положение, правителството обяви извънредно извънредна епидемична обстановка за цялата страна, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Мярката е по новия Закон за здравето, а след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка, гласи съобщение на пресцентъра на МС.

Като мотиви се сочи, че:  Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

Промените в Закона за здравето позволяват  министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, заяви на  извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев и допълни:

Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор…за развитието на заболяването в България и света, прави анализ на мерките, които сме предприели, на промяната в епидемичната обстановка, и на базата на неговия доклад правителството смята, че пандемията от Covid-19 представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазването на здравето и живота на българските граждани“.

Той съобщи, че предстои да  издаде няколко заповеди (по-долу б.р.), които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май.  „Те са групирани в 4 вида: заповед с противоепидемичните мерки; втората е за преминаването през КПП и ограничения с тях; третата е с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни; и четвъртата е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности няма да функционират“, каза още министър Ананиев.

Допълни, че първата нова мярка, включена в заповедите, е разрешаване на трансплантациите: Втората е, че вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове, но при спазване на задължителната дистанция.

Убеден съм, че ако в продължение на определен период от време, според мен поне една седмица, има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем и обратните мерки“, отбеляза още министърът.

„Няма да има разлика между чужденци, идващи в България, и българи, които отиват в други държави на почивка – 14-дневна карантина ще има за всички. Предстои разговори с балканските колеги, за да въведат еднакви мерки, каза Ананиев.

На работодателите се препоръчва персоналът им да работи дистанционно, доколкото е възможно.

Прави се алгоритъм съвместно с министерство на образованието за отварянето на детските градини с групи максимум 10-12 деца. Анкета сред родителите ще отговори на въпроса дали  дали желаят децата им да ги посещават.

От 15 май започват тренировките, а от 5 юни се възстановява първенството от професионалния футбол, но без публика.

На среща с премиера е  взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни за новите случаи на коронавирус само сутрин, а не както досега и вечер.

Късно вечерта по повод  обявената с Решение на Министерския съвет извънредна епидемична обстановка и на основание чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, министърът на здравеопазването  издаде четирите заповеди, с които въвежда конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 14 май до 14 юни тази година.

С друга заповед на здравния министър се урежда задължителната изолация на потвърдените случаи на COVID-19, карантината на контактните лица, медицинското наблюдение и т. н.

С отделна заповед се въвежда временната забрана за влизане на територията на Република България,  описани са изключенията.

Четвърта заповед определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени.

Досегашните забрани за различни дейности се запазват. Мерките ще се обсъждат всекидневно и във всеки момент може да бъдат разхлабени. Ако обаче има няколко последователни денонощия с над 100 души новозаразени, те ще бъдат затегнати отново.

Четирите заповеди (заповеди № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265) на здравния министър, издадени днес, 14 май, можете да се запознаете тук

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.