Последни новини
Home / Законът / SMS – и: Потребителят “Влади Горанов” е оказвал съдействие на хазартния бос Васил Божков

SMS – и: Потребителят “Влади Горанов” е оказвал съдействие на хазартния бос Васил Божков

Defakto.bg

Обвиняемият Васил Божков пусна в социалните мрежи скрийншоти от разговори с потребител на име Vladi Goranov, с които бизнесменът смята, че  доказва поддържани контакти с финансовия министър през годините. “Ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите“, обяви той.

Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше“, пояснява Божков . Публикуваните съобщения напомнят белезите на фамилиарна близост, без наченки на  изнудване или  принуда спрямо потребителя “Влади Горанов”.

Вижда се, че с този потребител  Божков е „споделял“  спънки в “рутинната работа”, а от своя страна потребителят е показвал съпричастност, като е обещавал да  говори със “Сашо да не смесва нещата”.  Александър Георгиев беше председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г. и зам.-директор на НАП от май 2017 г. до април 2019 г.   На 1 февруари Георгиев беше обвинен в длъжностно престъпление, след като бе обявено, че  лотарийните компании на Васил Божков не са плащали такси към комисията в установения размер и заедно с лихвите дължат на хазната 700 млн. лева.  В разменените съобщения е спомената и  една “девойка”, която  е Мария Филипова, председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г., сега зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Ако есемесите са автентични – на нея Горанов е дал “ценни указания” за казус, свързан с Божков  в края на март 2018 г.

Съобщенията между двамата са с дати от 24 февруари 2018 г., 29 март 2018 г. и 29 май 2018 г. Комуникацията продължава на 15 януари и на 16 януари тази година. Интересно е, че  контактите продължават броени дни преди Божков да бъде обявен за “най-опасния  българин в държавата”

В интервю пред Би Ти Ви обвиняемият Божков обяви,че подготвя сигнал до прокуратурата и межуднародни институции за историята около него и унищожението на бизнеса  му.

В него той заяви, че:   “С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства“. Допълни: “Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси.

Божков направи сравнения с 90-те и с мутрите, но отрече той да се е занимавал със силови действия. “И сега се краде бизнес по този начин. Тогава имаше как да се противопоставиш. Сега как можеш – като ползват държавата като бухалка. Те са държавата. Докато ми се случи това нещо, не вярвах,  че съществува “.

Това е “малка част от „доказателствата“ в подготвения сигнал”, става ясно от писмо на Нове холдинг, изпратено вчера до медиите.

Нове холдинг описва бизнесменът така: “Васил Божков е български предприемач, колекционер и един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България”.

Срещу Божков са повдигнати 11 обвинения, сред тях са принуда, изнудване, заплахи, търговия с влияние. Към момента той е в Обединените арабски емирства, а прокуратурата работи за неговото връщане у нас.  Преди дни Васил Божков джироса акциите на клуба на премиера Бойко Борисов, който пък отказа да ги вземе. В крайна сметка те отидоха при изпълнителния директор Павел Колев, но собствеността на Левски продължава да е неизяснена.

По-късно от Министерството на финансите обявиха: “Заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна.” Още на 8 май Горанов бил изразил своята позиция за твърденията на Божков, заяви МФ.

Депутатът Румен (БСП) Гечев коментира, че  финансовият министър Владислав Горанов трябва да подаде оставка, защото е оказвал чадър над бизнесмена Васил Божков.

„Държавната комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, на министъра, подпомага министъра в надзорната дейност. Браво, и каква е надзорната дейност – няма ги 700 милиона. Няма значение какви са есемесите“, заяви той..

Очакват се прессъобщения и  от държавното обвинение.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.