Последни новини
Home / Законът / SMS – и: Потребителят „Влади Горанов“ е оказвал съдействие на хазартния бос Васил Божков

SMS – и: Потребителят „Влади Горанов“ е оказвал съдействие на хазартния бос Васил Божков

Defakto.bg

Обвиняемият Васил Божков пусна в социалните мрежи скрийншоти от разговори с потребител на име Vladi Goranov, с които бизнесменът смята, че  доказва поддържани контакти с финансовия министър през годините. „Ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите„, обяви той.

Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше„, пояснява Божков . Публикуваните съобщения напомнят белезите на фамилиарна близост, без наченки на  изнудване или  принуда спрямо потребителя „Влади Горанов“.

Вижда се, че с този потребител  Божков е „споделял“  спънки в „рутинната работа“, а от своя страна потребителят е показвал съпричастност, като е обещавал да  говори със „Сашо да не смесва нещата“.  Александър Георгиев беше председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г. и зам.-директор на НАП от май 2017 г. до април 2019 г.   На 1 февруари Георгиев беше обвинен в длъжностно престъпление, след като бе обявено, че  лотарийните компании на Васил Божков не са плащали такси към комисията в установения размер и заедно с лихвите дължат на хазната 700 млн. лева.  В разменените съобщения е спомената и  една „девойка“, която  е Мария Филипова, председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г., сега зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Ако есемесите са автентични – на нея Горанов е дал „ценни указания“ за казус, свързан с Божков  в края на март 2018 г.

Съобщенията между двамата са с дати от 24 февруари 2018 г., 29 март 2018 г. и 29 май 2018 г. Комуникацията продължава на 15 януари и на 16 януари тази година. Интересно е, че  контактите продължават броени дни преди Божков да бъде обявен за „най-опасния  българин в държавата“

В интервю пред Би Ти Ви обвиняемият Божков обяви,че подготвя сигнал до прокуратурата и межуднародни институции за историята около него и унищожението на бизнеса  му.

В него той заяви, че:   „С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства„. Допълни: „Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси.

Божков направи сравнения с 90-те и с мутрите, но отрече той да се е занимавал със силови действия. „И сега се краде бизнес по този начин. Тогава имаше как да се противопоставиш. Сега как можеш – като ползват държавата като бухалка. Те са държавата. Докато ми се случи това нещо, не вярвах,  че съществува „.

Това е „малка част от „доказателствата“ в подготвения сигнал“, става ясно от писмо на Нове холдинг, изпратено вчера до медиите.

Нове холдинг описва бизнесменът така: „Васил Божков е български предприемач, колекционер и един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България“.

Срещу Божков са повдигнати 11 обвинения, сред тях са принуда, изнудване, заплахи, търговия с влияние. Към момента той е в Обединените арабски емирства, а прокуратурата работи за неговото връщане у нас.  Преди дни Васил Божков джироса акциите на клуба на премиера Бойко Борисов, който пък отказа да ги вземе. В крайна сметка те отидоха при изпълнителния директор Павел Колев, но собствеността на Левски продължава да е неизяснена.

По-късно от Министерството на финансите обявиха: „Заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна.“ Още на 8 май Горанов бил изразил своята позиция за твърденията на Божков, заяви МФ.

Депутатът Румен (БСП) Гечев коментира, че  финансовият министър Владислав Горанов трябва да подаде оставка, защото е оказвал чадър над бизнесмена Васил Божков.

„Държавната комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, на министъра, подпомага министъра в надзорната дейност. Браво, и каква е надзорната дейност – няма ги 700 милиона. Няма значение какви са есемесите“, заяви той..

Очакват се прессъобщения и  от държавното обвинение.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.