Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор няма да проверява потребителя Горанов за съмнителни контакти с обвиняемия Божков (допълнена)

Главният прокурор няма да проверява потребителя Горанов за съмнителни контакти с обвиняемия Божков (допълнена)

Defakto.bg

Борисов: Гражданите имат рядък шанс, че ги управляваме, ако управляваше Радев щяха да измрат хора

Прокуратурата няма никакво намерение да проверява дали финансовият министър Владислав Горанов е поддържал съмнителни контакти с  хазартния  бос Васил Божков,  независимо от впечатлението, което оставиха вчера фамилиарните  съобщения между шефа на финансовото ведомство и обвиняемия бизнесмен. Това се разбра от интервю на Иван Гешев пред БНТ излъчено в неделя.

Главният прокурор, заяви,  че не е чел смс-ите, които двамата са си разменяли, тъй като това е  един несвършващ сериал, започнал с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на криминален преход са се чувствали недосегаеми.

Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка на министър Горанов“, каза  Гешев. От думите му се разбра, че държавното обвиенение няма да  обръща внимание на оповестените съобщения от  Божков, нито да разпита Горанов за съдържанието на кореспонденцията, която поне от пръв поглед насочва към липсата на онези 700 милиона  в държавната хазна, които се твърди, че Божков дължи на хазната.
По същия начин вчера и финансовият министър  неглижира публикуваните смс-и, като отказа да ги  коментира. Според премиeра Бойко Борисов кореспонденцията не е проблем (виж най долу)
От оповестените смс-и става ясно, че потребителят Горанов и бизнесмен Божков са поддържали близки отношения,  включително и по отношение на намиращата се в рамките на МФ Държавна комисия по хазарта и нейната дейност, свързана с доскоро организираните от фирми на Васил Божков лотарийни игри.
Инак, както  винаги  чухме, че  прокуратурата не се притеснявала да работи срещу министри, като  Гешев даде примера с намиращият се в момента под домашен министър, но разследван и арестуван бивш министър на околната среда Нено Димов, който разбира се,  не е от партията на Бойко Борисов.
Гешев сравни Васил Божков с Цветан Василев, който е в Белград и е задочно подсъдим по делото КТБ.  Според Гешев, и двамата действали по един и същ начин, по една и съща схема, която включвала и подобни действия и атаки по интернет, разпространяването на различна информация.
Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг – прокуратурата и в най-общ план държавата.Двамата се  криели на места, в които нямало демократичните ценности и принципи на Европейския съюз, се разбра от думите на Гешев.  „Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток„, каза той.
Гешев  напомни, че  към момента срещу Божков има 11 обвинения по едно разследване. Имало и второ разследване, свързано с насилствени действия, включващи и изнасилвания и убийства, по което нямало повдигнати обвинения, но се работело усърдно.
 Той отрече прокуратурата да работи по списък, по който да отстрелва точно определени бизнесмени, но пък даде да се разбере, че това ще продължи.   Отбеляза, че само у нас е видял държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

За председателя на ВКС Лозан Панов обяви:  „Г-н Лозан Панов явно се готви да политическа кариера, която определено не е общински съветник. Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви„. Според Гешев, Панов не решавал проблемите на магистратите.

За предложените тежки наказания за дрогирани и пияни шофьори на пътя, главният прокурор заяви: „Трябва да е ясно, че ние имаме много сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП-та най-много в Европейски съюз“.

Годишно в прокуратурата отчитат 9 – 10 000 случая на ПТП-та заради пияни и дрогирани шофьори. Това е огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по същия начин, по който загина и колегата Милен Цветков.

Борисов: Кореспонденцията с  хазартния бос не е проблем

По-късно пред журналисти министър председателят  Борисов даде да се разбере, че не е проблем дето член на кабинета води кореспонденция с хазартния бос и не разбира въпроса дали срещите с министрите не стават само по официален път през деловодството. „Всякак стават“, отговоря вместо него пиарката му Севдалина Арнаудова. „Нещо произлязло ли е от тези срещи? Някаква промяна в закон или облагодетелстване на Божков„.

След като на Борисов се  обяснява, че според медиите Държавната комисия за хазарта е била повлиявана от Владислав Горанов, той отвръща:  „Така ли, не думай!“. И отказа да отговаря на повече въпроси. Борисов се  „изненада“, че журналистите го чакат насред полето, нарича ги патици пред пресаташето си, което го уверява, че не ги е канила.

Преди това обаче, Борисов  нарежда на гражданите да бъдат благодарни, тъй като им е дал „радък шанс да ги управлява“, пише Сега. „Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по-цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели !“, заяви той пред журналисти, които отразяваха негова инспекция на строителството на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.