Последни новини
Home / Законът / Божков публикува „некои“ паметни условия за оцеляване на бизнеса му „под натиск на Борисов и Влади“ (допълнена)

Божков публикува „некои“ паметни условия за оцеляване на бизнеса му „под натиск на Борисов и Влади“ (допълнена)

Defakto.bg

Не е нормално прокуратурата да се прави, че проблем не съществува, казва политологът Христо Панчугов

Къде е смелият главен прокурор да разследва и останалите участници в схемата,  пита Любомир Авджийски

Политическата отговорност се носи  от премиера, коментира  вицепрезидентът Илияна Йотова

Хазартният бос Васил Божков, който е в  Дубай, публикува в профила си във Фейсбук втора серия  спомени за контактите си с властта и близки до нея лица от близкото минало. Бележката, която оповестява е  „паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10 юли 2019 г.“, твърди Божков.  Тя (срещата б.р.) “ „бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов.  Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой“, пише обвиняемият бизнесмен.

По-късно на 1 август 2019 г. част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС“, добавя Божков.

Според  издирвания бизнесмен  – това са били „условията да съществува бинесът му“.

Ето и условията:

_____________________
ПАМЕТНА ЗАПИСКА

  1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.
  2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“ (на екипите на „Лудогорец“ все още пише EFbet, б.р.).
  3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС“, пише още Васил Божков и допълва:

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“. 

По -късно Кирил Домусчиев, собственик на „Нова броукастинг груп“ не отрече достоверността на паметната записка. Но определи хода на Божков като „манипулация“. Нямало да  говори по темата, „за да не слиза на нивото на Божков“.

Втората серия от обещания сигнал до българската прокуратура и международни институции последва публикуваните съобщения от Божков между него и потребителя  Владислав Горанов.  От тях се разбираше, че  Горанов е  давал указания на „девойката“ и „Сашо“, сочени като  двама предишни председатели на комисията по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев.

Финансовият министър също отказа коментар,  главният прокурор Гешев обяви, че не е  чел съобщенията, но прокуратурата няма да ги проверява. Премиерът Борисов даде да се разбере, че според него ореспонденцията няма никакво значение.

Не е нормално прокуратурата да се прави, че проблем не съществува. Не е нормално тя да се е фиксирала в няколко случая на всяване на напрежение заради коронавируса и извънредното положение, докато очевидно министри и олигарси в държавата ни имат взаимоотношения, които не само не са нормални, но отиват отвъд всякакъв демократичен принцип“,  коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

Прокуратурата отдавна не е институцията, която да следи за спазването на закона, тя се превръща в институция, която да напасне закона към конкретния казус и да постигне частните си цели – нейните или на държавата, подчерта Панчугов.

Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър (в схеми б.р.) се носи от премиера. Наказателната част е в ръцете на други власти. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира казуса Васил Божков – Владислав Горанов пред bTV тази сутрин.

„Жалко за българския спорт и за българския футбол“, добави Йотова.

 

Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието:

Божков не е герой, но защо прокуратурата не проверява данните,  които публикува?

Разбира се, че Божков не е герой, а е участник в корупционни схеми, за които самият той говори притиснат от обстоятелствата.

Но по-важни сега са следните въпроси:

– Защо прокуратурата не е разследвала Божков досега? Кой е упражнявал чадър?

– Защо сега не проверява данните, които той публикува, които са обстоятелствени и съдържат конкретни и проверими факти? Основен принцип в Наказателния процес е пълното и всестранното разследване, което включва и информацията предоставена от обвиняемия.

– Защо тази информация се приема от прокуратурата единствено като „защитна теза“ и преднамерено не се проверява?
Според тази информация, Горанов и Божков са имали многобройни фамилиарни разговори свързани с бизнеса на Божков.

Изключително странно е, че прокуратурата досега не е разпитала Горанов. Ако и сега не го направи, според мен ще има интересно преднамерено затваряне на очи от страна на разследващите органи към това, което трябва да направят.

– Каква е работата на един министър да урежда подробностите по конкретни проверки директно с проверяваното лице?

– Как така Божков е укрил 700 млн. такси, без министъра, с който си пие кафето и си пращат СМС- и да разбере?

– Автентичен ли е документа „Паметна записка“ и подписите под текста?
– Упражнявали ли са натиск Борисов и Горанов за тази среща и защо? Това подлежи на доказване стига да има воля в разследващия.

Та, когато споделям информацията публикувана от Божков и задавам въпроси към правителството и прокуратурата, ми е странно някой да ми вменява симпатии към самия Божков. В момента, той освен обвиняем и очевиден участник в олигархичните процеси, е и ценен свидетел за корупцията на най-високо ниво.

Къде е смелият главен прокурор да разследва и останалите участници? (Коментарът е от Фейсбук)

Фондация „Антикорупционен фонд“ писа на Гешев заради Гешев

Междувременно фондът сезира главния прокурор с апел да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

От неправителствената организация уточняват, че повод за сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия, че е бил информиран от свои колеги, че в тази кореспонденция няма нищо нередно.

„Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности“, се казва в сигнала на фондацията, съобщи БНР.  Тъй като автентичността на съобщенията не е отречена от министъра на финансите, от антикорупционния форум смятат, че има сериозни основания за преосмисляне на първоначалната публична позиция на главния прокурор Иван Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.