Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за предварително изпълнение на карантинни мерки (коментар)

ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за предварително изпълнение на карантинни мерки (коментар)

Defakto.bg

 

Със свое определение от днес Върховният административен съд обяви за нищожна заповед № РД-01-157/26.03.2020 г. на министъра на здравеопазването в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната.

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, посочва съдът.

Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган“, пише в определението на съдите.

Административно дело № 3706  от 2020 г. беше образувано по жалба на физическо лице, което беше поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време нямаше право да се върне на работното си място в Обединено кралство Великобритания. Българският гражданин атакува части от заповеди на министъра на здравеопазването на Република България с номера РД-01-130/17.03.2020 г.; РД-01-131/17.03.2020 г.; РД-01-140/19.03.2020 г. и РД-01-143/20.03.2020 г.

Те предвиждат поставянето под карантина на хора, пристигнали в България от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраняваща посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Пълният му текст тук.

Коментар на адвокат Петьо Славов:

Победата е символична 

Победата е символична. Заповедите на министъра, така или иначе, имат предварително изпълнение по силата на закона. Специалната заповед, с която се допуска такова (обявена за нищожна) е non sense и е извън неговите правомощия.
Тепърва делата против мерките ще се гледат по същество.  Всъщност според мен вероятно дори няма да се стигне до разглеждане по същество, а ще бъдат прекратени, тъй като повечето заповеди вече са отменени, и делата са безпредметни, а и правен интерес от воденето им също няма.
Истински интересните дела обаче са тези, които тепърва ще се водят по ЗОДОВ във вр. с причинени вреди от незаконосъобразни заповеди на министъра на здравеопазването.
А ако Конституционния съд отмени промените в закона за здравето и подмяната на „Извънредното положение“ (правомощие на НС) с „Извънредната епидемична обстановка“ (правомощие на МС) , то всички нови заповеди на министърът от 14 май насам, ще „увиснат“ със страшна сила.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.