Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за съдебни заседатели в Софийския районен съд подават документи до 13 юни

Кандидатите за съдебни заседатели в Софийския районен съд подават документи до 13 юни

Defakto.bg

До 13 юни е удължен срокът за подаване на документи за съдебни заседатели в Софийския районен съд за мандат 2020-2024 г. Това съобщават от Столична община и се позовават на чл. 4, ал.1 от извънредния закон за удължаване на срока.

Текстът гласи:

Чл. 4. (1) (Предишен текст на чл. 4 – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) Удължават се с един месец от отмяната на извънредното положение:
1. сроковете, определени в закон, извън тези по чл. 3, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти;
Кандидатите, които вече са подали документите си, не ги внасят отново, уточняват от СО.
Изискванията към съдебните заседатели, начина на избора им и на заплащането на участието им по дела бяха променени през 2016 г. Така заседатели вече могат да бъдат само лица на възраст от 21 до 68 г., със средно образование, съответно не осъждани за умишлени престъпления, не страдащи от психически заболявания. Сериозната промяна тук бе намаляването на горната възрастова граница. Въведено бе и изискване за предоставяне на справка от Комисията по досиетата за родените преди 16 юли 1973 г.  Правилото, че броят на необходимите заседатели за съответния съд се определя общото събрание на по-горния съд, списъците се изготвят от общинските съвети и се гласуват на общо събрание на съдиите е старо. Новото е, че кандидатите за заседатели вече отиват на публични изслушвания пред общинските съвети или съответните им комисии. Мандатът е 4-годишен, с право само на още един последователен, то ест общо 8 години.
По закон кандидатите за съдебни заседатели подават в общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд:

1. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
3. (отм. – ДВ, бр. 103 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.)
4. медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
5. данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обръщат за препоръки;
6. мотивационно писмо;
7. писмено съгласие;
8. декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3;
9. документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Още през октомври миналата година на заседание на Съдийската колегия на ВСС бе констатирана тревожна липса на кандидати в страната, навръх изтичането на позволените до два последователни мандата на действащите съдебни заседатели. Тогава Боряна Димитрова се позова на получени писма и проведени разговори с административните ръководители и открои сериозен проблем в районите на Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали, включително и на Окръжен съд-София.

В същото време в закона е казано е, че до 5 месеца от изтичането на мандата на съдебните заседатели общинските съвети обявяват откриването на процедураа и започва приемът на документи, после изслушванията на допуснатите кандидати. Три месеца преди изтичането на мандата общинските съвети трябва да изпратят списъка на кандидатите на председателите на по-горните съдилища, а при липса на достатъчно желаещи имат още 1 месец за допълване на списъка. И след удължаването му обаче квотата от желаещи не е попълнена, бе отчетено пред ВСС. А причините са комплексни – завишените изисквания, усложнена процедура по избор, неудовлетвореност от възнаглаждението. Тогава Съдийската колегия сезира правосъдния министър Данаил Кирилов с проблема.

В последните промени в Закона за съдебната власт от началото на тази година (за новите бонуси за кадровиците) бяха добавени няколко текста за съдебните заседатели (в чл. 68д ЗСВ). А именно: „Когато предложените кандидати са по-малко от 50 на сто от определения по чл. 67а брой, нов избор не се произвежда до попълване на списъка на кандидатите. В този случай мандатът на съдебните заседатели се удължава до полагането на клетва от новоизбраните съдебни заседатели“ (чл. 68д, ал. 2).

Както и че  „кандидатите, които отговарят на изискванията и са избрани, полагат клетва пред общото събрание на съдиите при съответния районен, окръжен, военен и специализиран наказателен съд“ (чл. 68д, ал.3). А списъкът на избраните и положили клетва се публикува на страницата на съответния съд.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.