Последни новини
Home / Законът / Окончателно, Софийският апелативен съд отказа предсрочно освобождаване на Димитър Кънчев (тройното убийство на семейството в „Гео Милев“)

Окончателно, Софийският апелативен съд отказа предсрочно освобождаване на Димитър Кънчев (тройното убийство на семейството в „Гео Милев“)

Defakto.bg

Софийският апелативен съд отхвърли молбата за условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийството на баща си, мащехата си и 4-годишния си брат Димитър Кънчев. Определението е окончателно и е на Пламен Дацов – председател, Светла Букова и Величка Цанова – докладчик.

Тримата потвърждат отказа на Софийския градски съд да разреши на осъдения на 18 години Димитър предсрочно да напусне затвора. Основният им мотив е, че макар той вече да е излежал повече от половината от наказанието, не са изпълнени други важни предпоставки на закона за „поправянето“ на осъдения. Най-вече – той продължава да не приема отговорността за извършеното и вината си.

Николай и Миглена Кънчеви и 4-годишният им син Николай бяха убити на 4 април 1997 г. в дома им в столичния квартал „Гео Милев“. Екзекуцията тогава дълго бе по първите страници на вестниците, както и челна новина за телевизиите и радиата.

За тройната смърт бе обвинен синът на Николай Кънчев от първия му брак Димитър, живял в същия дом. Обвинението твърдеше користни мотиви за тройното убийство – дълг на сина Димитър, който се опитал да вземе и продаде бащиния пистолет, но бил заварен от Николай. А, за да няма „свидетели“, застрелял също Миглена и прерязал гърлото на малкия си брат. След което спокойно напуснал дома и си осигурил алиби.

Първоначално обвиненият бе направил самопризнания, от които впоследствие се отрече. По-важното е, че бе завел разследващите и до кофата, в която бе изхвърлил улики и те бяха открити там. Пред съда обаче твърдеше признанието му да е получено под натиск, а протоколът от изземването на уликите бе зачертан заради нарушения. Но, отделно, към делото бяха приобщени и свидетелски показания на участвалите в следственото действие.

Делото окончателно приключи едва през 2013 г. с присъда на ВКС. Преди това Кънчев-младши бе оправдаван, а ВКС няколко пъти отменя оправданието и връща казуса за ново разглеждане на втората инстанция. На петото поред авъртане във върховния съд там вече самостоятелно назначиха и две експертизи, защото законът им го бе подволил. Димитър Кънчев бе задържан през 1997 г., след първата оправдателна присъда през 1999 г. е освободен. Влиза в затвора отново през май 2013 г.

Из мотивите на Софийския апелативен съд:

„За да постанови атакувания съдебен акт първостепенния съд е взел предвид становищата на затворническата администрация и доклада на ИСДВР, според които не е налице втората предпоставка на чл.70 от НК и съобразявайки изявленията на самия К.,който продължава да отрича да е извършил престъплението,за което е осъден, е стигнал до извод, че основната предпоставка за неговото условно предсрочно освобождаване не е налице.
Прочитът на материалите по делото дава основание на настоящият съдебен състав да сподели разбирането на първоинстанционния съд,че е налице формалната предпоставка на чл.70,ал.1 от НК ,тъй като лишения от свобода К. е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание за престъпление по чл.116,ал.1,т.3 във вр. с чл.115 от НК, но досежно обосноваване на извода, че са налице и предпоставките по чл.439а от НПК в конкретния случай липсват достатъчно доказателства за поправянето на осъдения.
В подкрепа на този извод са становищата и докладите на затворническата администрация, че изтърпяното до този момент наказание не е дало своя коригиращ ефект и плана на присъдата не е изпълнен в своята цялост, тъй като лишеният от свобода продължава да не приема отговорността и не разбира мотивите за криминалното си поведение, което е видно и от заявеното от него в хода на съдебното следствие пред първия съд, че е невинен.

Без съмнение е, че в процеса на изтърпяване на наказанието същият активно е съдействал,като е постигнал редица успехи по отношение на заложените цели,за които е бил поощряван, но обстоятелството, че не приема отговорността за извършеното престъпление и не се счита за виновен, че не осъзнава причините, довели до неговото извършване, че не признава вредата,която е причинил, като се има предвид, че е бил признат за виновен в умишлено умъртвяване на повече от едно лице – баща си Н. К. К.,М. К. и Н. Н. К. на 4 години, само по себе си е достатъчно да препятства неговото условно предсрочно освобождаване.

В този смисъл следва да се сподели разбирането на първия съд, че очевидно не е постигната основната цел на наказанието – за поправяне и превъзпитание на осъдения, тъй като липсва преосмисляне на причините за извършване на престъплението и последиците от него, както и приемане на отговорността за стореното. Аргументи в тази насока се извеждат не само от последната му оценка, а и от предходните такива, от които е видно, че формално признава извършеното, не споделя нагласи за промяна на криминалното си поведение и не признава правата на хората от социума, макар и да се наблюдава стремеж към преосмисляне на персоналната му отговорност.

Пълният текст на определението тук.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.