Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия се оплака на Еврокомисията и на Европарламента от Лозан Панов

Прокурорската колегия се оплака на Еврокомисията и на Европарламента от Лозан Панов

Defakto.bg

Прокурорската колегия изпрати в Брюксел – на Европейската комисия и на Европейския парламент декларацията си срещу Лозан Панов. За това информираха от ВСС. Повод е интервю на председателя на ВКС, в което той определи като “мутренски” начин на предупреждение изпратеното от Иван Гешев искане до Конституционния съд детайлно да му разтълкува чл. 103 за имунитета на президента. Панов, а и не само той, свърза тази инициатива с инициираните от Румен Радев преди извънредното положение консултации за промени в основния закон.

На 13 май единодушно Прокурорската колегия “осъди” констатациите на Лозан Панов  като “манипулативни и обидни” и го обвини, че уронва независимостта, авторитета и престижа на третата власт. Прие критиката на председателя на ВКС към действията на обвинител №1 и като опит за косвено влияние върху Прокуратурата.

Съобщението на ВСС:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати до Европейската комисия и Европейския парламент приетата на 13 май 2020 г. Декларация по повод изявление на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, пред „Дневник“, с което е накърнен принципа за независимостта на съдебната власт и е направен опит за косвено влияние върху Прокуратурата, във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България.

С декларацията Прокурорската колегия на ВСС отправи призив към г-н Панов „да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната  власт,  приети  от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“.

Декларацията на Прокурорската колегия на ВСС е приета в съответствие с Механизма за публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с решение на колегията по протокол № 9/20.03.2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.