Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия се оплака на Еврокомисията и на Европарламента от Лозан Панов

Прокурорската колегия се оплака на Еврокомисията и на Европарламента от Лозан Панов

Defakto.bg

Прокурорската колегия изпрати в Брюксел – на Европейската комисия и на Европейския парламент декларацията си срещу Лозан Панов. За това информираха от ВСС. Повод е интервю на председателя на ВКС, в което той определи като „мутренски“ начин на предупреждение изпратеното от Иван Гешев искане до Конституционния съд детайлно да му разтълкува чл. 103 за имунитета на президента. Панов, а и не само той, свърза тази инициатива с инициираните от Румен Радев преди извънредното положение консултации за промени в основния закон.

На 13 май единодушно Прокурорската колегия „осъди“ констатациите на Лозан Панов  като „манипулативни и обидни“ и го обвини, че уронва независимостта, авторитета и престижа на третата власт. Прие критиката на председателя на ВКС към действията на обвинител №1 и като опит за косвено влияние върху Прокуратурата.

Съобщението на ВСС:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати до Европейската комисия и Европейския парламент приетата на 13 май 2020 г. Декларация по повод изявление на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, пред „Дневник“, с което е накърнен принципа за независимостта на съдебната власт и е направен опит за косвено влияние върху Прокуратурата, във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България.

С декларацията Прокурорската колегия на ВСС отправи призив към г-н Панов „да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната  власт,  приети  от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“.

Декларацията на Прокурорската колегия на ВСС е приета в съответствие с Механизма за публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с решение на колегията по протокол № 9/20.03.2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.