Последни новини
Home / Законът / За специалностите „Право“, „Журналистика“ и още стотина – без кандидатски изпити заради извънредната ситуация

За специалностите „Право“, „Журналистика“ и още стотина – без кандидатски изпити заради извънредната ситуация

Defakto.bg

 За учебната 2020/2021 година СУ „Св. Климент  Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит (матури) като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Без  кандидатстудентски изпити ще са и регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“.   Занапред за всички тях ще се ползват оценките от матурите студенти.  Специално за кандидатстването в специалност „Право“ от СУ уточняват, че то ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидат-студентски изпити ще има само по химия, биология и математика.

Това става ясно от съобщение  на сайта  на  СУ „Св.Климент Охридски“ по повод  промени в правилника за приемане на студенти във вуза, одобрени на 15-и май т.г. от Академичния съвет.  Решението на Академичния съвет и е мотиврано със заповедта на здравния мининистър за извънредна епидимична обстановка  от 14 май до 14 юни т.г.

Други по-малки университети обаче не отмениха изпитите си (предварителните), а напротив – провеждат ги от разстояние.  Така постъпиха например от ТУ-София, УНСС, Стопанската академия и др. Някои висши училища планират да проведат и присъствени кандидат-студентски изпити, пише в Сега.

 

Ето и цялото съобщение: 

Във връзка със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-268 от 15.05.2020 г. Академичният съвет одобри промени в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 година.

За учебната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:

– Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;

– Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;

– Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.