Последни новини
Home / Законът / Дебат дали да спрат наградите при пенсиониране на магистрати заради икономии

Дебат дали да спрат наградите при пенсиониране на магистрати заради икономии

Defakto.bg

Бюджетната комисия на ВСС вече отказа средства за награда на съдебен служител

Дали да се продължи започната от миналата година практика за награждаване с по 1 000 лева на съдии при пенсиониране за отличната им работа в системата –  този въпрос бе повдигнат пред Съдийската колегия от Боян Магдалинчев и мотивиран с необходимост от бюджетни икономии.

Магдалинчев се позова на последното заседание на бюджетната комисия на ВСС и наличния вече дефицит от близо 12 милиона лева в приходната част на съдебния бюджет към 30 април. Призна обаче – предвиденият резерв за парични награди е наличен, но все пак е част от целия бюджет.

Поводът бе предложение за награждаване на Нели Събева от Апелативен съд – Бургас, която се пенсионира. За тази съдийка бяха казани само добри думи, а Боряна Димитрова каза, че с нея си отима една епоха от апелативния съд.

В същото време на последното си заседание Комисията „Бюджет и финанси“ на ВСС вече е отказала парична наградата за съдебен служител от съда в Червен бряг, който също се пенсионира след 30 години служба. А мотивите са, че  „финансовите средства по бюджета на съдебната власт следва да се разходват при съблюдаване на строга финансова дисциплина и предприемане на действия за оптимизиране и ограничаване на разходите, във връзка с обявеното извънредно положение в страната и последиците от него, при съобразяване с решение на комисия „Бюджет и финанси“ по т. 1 от протокол № 12/01.04.2020 г. и решение по т. 47 от протокол № 14/13.04.2020 г.“

Днес обаче в колегията имаше сериозни възражения срещу спирането на наградите на магистрати – кадровиците преценяват тези отличия.

Така Олга Керелска попита дали при вече раздадените награди от началото на годината спирането им сега няма да доведе до двоен стандарт.

Георги Чолаков каза, че наградата от 1 000 лева при пенсиониране е „една малка благодарност“, която бюджетът може да издържи.

Боряна Димитрова прикани ако ще има принципно решение за наградите, да се вземе от Пленума на ВСС, за да няма разлики в практиката между съдии  и прокурори.

Атанаска Дишева напомин, че и по време на извънредното положение съдебният бюджет не е намаляван. И прикани, ако се търсят икономии, да са от други пера.

Колегията гласува за награждаването на съдия Нели Събева, а Боян Магдалинчев ще изготви отчет за раздадените награди от началото на годината и предвижданията за тях до края на годината. Като въпросът ще бъде поставен пред Пленума на ВСС.

А от протокола на последното заседание на бюджетната комисия прави впечатление и друго. Така е отхвърлено и искане на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов и на този на Варненския районен съд за определяне на допълнително възнаграждение на съдиите там заради тяхната натовареност. Подобна опция е предвидена в Закона за съдебната власт – по ирония на съдбата в същия текст (чл. 233) са и бонусите за работещите в специализираните съдилища и прокуратури, с до 6 заплати годишно. За тях, видя се миналата година, кабинетът дори направи допълнителни бюджетни трансфери.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.