Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Горанов е разпитван по делото „Божков“, ако трябва ще го разпитат пак

Иван Гешев: Горанов е разпитван по делото „Божков“, ако трябва ще го разпитат пак

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев във вторник е посетил  село Ореховица, област Плевен във връзка с проведена съвместна акция с МВР по линия на битовата престъпност. Той е отговорил на въпроси, свързани с публикуваните смс-и , паметни записки и прочие публикации в социалните мрежи от хазартния бос Васил Божков, съобщи пресслужбата на държавното обвинение.

Автентично: 

В съобщението се казва, че:  Главният прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност, т.е. определя стратегиите и визията за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства са отговорност на конкретни наблюдаващи прокурори.

Цитат: „Прочетох в пресата, че Антикорупционният фонд е подал сигнал, дали е така, не знам, но ако са подали сигнал и стигне до мен, аз ще го разпределя. Такава е процедурата. Главният прокурор не провежда, не наблюдава и не въздейства на досъдебни производства.

Горанов е разпитван по делото Божков един път, ако трябва ще го разпитат пак. 

Аз ръководя политиката, стратегията и тактиката на прокуратура.  Антикоруционният фонд развиват теорията, че главният прокурор е всевластен и казват, че властта му трябва да бъде намалена, но тя, такава, не съществува, това е пропаганда.  От друга страна ме сигнализират и искат да взема отношение по конкретен случай, това е шизофренно поведение и поредна серия, гледана няколко пъти. Подсъдимият Цветан Василев и обвиняемият Васил Божков се опитват да дестабилизират държавата, да пренаредят политическата система и донякъде успяват, защото в държави извън ЕС, като изключим САЩ и няколко други, процедурите по екстрадиция имат политически елемент, т.е. колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взима от политиците. Българската прокуратура си е свършила работата и чака решението на Обединените Арабски Емирства“, заяви Иван Гешев и прикани подсъдимия Васил Божков, ако има нещо да каже, е „добре дошъл, ние сме част от ЕС, стандартите за правата на човека са най-високи в целия свят, смъртно наказание няма, така че не виждам, къде извън ЕС, има по-високи стандарти за правата на човека“.

Преди това по повод съвместна акция с МВР, Иван Гешев заявява:

Причината да съм тук е неприятен инцидент с 90-годишен мъж, който е бит и са му взети 90 лева, които са му били останали от пенсията. Има заподозрян извършител, многократно осъждан, издирва се.  Укрива се„, заявява Иван Гешев, който е отишъл  при семейството на пострадалия мъж. Заедно с главния прокурор в село Ореховица са били  главният секретар на МВР Ивайло Иванов, заместник-окръжният прокурор на ОП-Плевен Николай Пачевски и  районният прокурор на РП-Плевен Пламен Петков.  Те се срещнали  с жители и кмета на селото Йонка Макавеева.

Спецакция се е провела и и във Видин по друг случай, свързан  с битовата престъпност. „На центъра на града младо семейство с деца под 1-годишна възраст са бити посред бял ден. Три лица са задържани под стража за този случай. Те са жители на емблематичния квартал „Нов път“, известен с много неща и „бизнес“ с ДДС, търговия с акцизни стоки и други. Едното лице е жена“, обясни Иван Гешев.

Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление на случаите. Миналата година на един брифинг казах, че ще направим всичко възможно в края на 2019 г. да решим проблема с телефонните измами, които вече са единични случаи. Намалението е между 40-50%, което е резултат от работата на прокуратурата и МВР. В края на годината се надяваме също да имаме чувствително намаление на битовата престъпност в цялата страна. Коронавирусът промени приоритетите за известен период, МВР беше натоварено с много задачи, но това не е променяло факта, че битовата престъпност е основен приоритет“, допълни главният прокурор.

Гешев е коментирал и операция на МВР и Специализираната прокуратура, която бе проведена на територията на София. „Тя е по едно от четирите неразкрити поръчкови убийства от миналата година. Става въпрос за убитата жена в квартал „Младост“, която бе застреляна от моторист, оставил бяла роза на мястото. Провеждат се множество действия по разследването не само в София, но и на много други места. Има задържани. Подробности ще дадат колегите днес или утре, не е в интерес на разследването да се разкриват детайли“, посочва още той.

Снимки – държавното обвинение

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.