Последни новини
Home / Законът / Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов остава на поста си след решение на ВАС

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов остава на поста си след решение на ВАС

Defakto.bg
Иван Гавалюгов

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов остава на поста си, след като  Върховния административен съд прекрати дело срещу отказа на ОИК-Ботевград за прекратяване на пълномощията на градоначалника.  Делото беше образувано по оспорвания на партиите „Обединена социалдемокрация“ и Движение „Инициатива за Ботевградска община“.

Върховните съдии обаче посочват, че двете партии нямат правен интерес да подават жалба, защото нямат представители в Общинския съвет, а това е задължително изискване по закон за допустимост на производството.  Междувременно  хилядно множество излезе на площада в града в подкрепа на  кмета Гавалюгов

Ето и официалното съобщение:

Върховният административен съд (ВАС) обезсили решение №102 от 20.01.2020 на Административен съд София – област, с което е отменен отказът на ОИК – Ботевград да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Със същото решение се прекратява изцяло производството по делото.
Производството пред Административен съд София – област е образувано по оспорвания на политическа партия „Обединена социалдемокрация“ и политическа партия „Движение Инициатива за Ботевградска община“ срещу решение № 232/27.12.2019 г. на ОИК-Ботевград.
С решението на върховните съдии от днес, те приемат, че двете политически партии, подали жалбата пред първоинстанционния съд нямат правен интерес, тъй като нямат самостоятелни представители в общинския съвет, което по закон е изискване за допустимост на производството. Поради тази причина Административен съд – София област е следвало да остави оспорването без разглеждане и да прекрати съдебното производство.

„Съдебното произнасянето по съществото на спора, а именно отразява ли се установеният конфликт на интереси по отношение на Иван Гавалюгов на правото му да изпълнява правомощията на кмет на община Ботевград и респективно правилно ли е решението на ОИК Ботевград, е недопустимо, тъй като това решение, като необжалвано в законоустановения срок от надлежни страни с правен интерес, е влязло в сила. Предвид изложеното, недопустимото съдебно решение  следва да бъде обезсилено“, казват в мотивите си върховните съдии.

Решение на ВАС по административно дело 1704 от 2020 г. е окончателно.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.