Последни новини
Home / Законът / Намаляват Комисията по атестирането и конкурсите почти наполовина, съдиите в нея ще продължат да правораздават

Намаляват Комисията по атестирането и конкурсите почти наполовина, съдиите в нея ще продължат да правораздават

Defakto.bg
Възобновяват разглеждането на спрените дисциплинарни дела
Близо два пъти да се намали състава на една от основните комисии – тази по атестирането и конкурсите (КАК), гласува Съдийската колегия. Причината са промените в съдебния закон, които предвидиха атестирането на магистратите да се извършва отново от помощни атестационни комисии по места, а не от централната КАК.
В момента съставът на съдийската КАК трябва да е от 18 човека – 5 от тях членове на Съдийската колегия и 13 действащи съдии. Гласувано бе комисията да стане 10-членна, като в нея да влязат петима кадровици и петима действащи магистрати, от които 2 граждански съдии, 1 търговски, 1 наказателен и 1 административен. Петимата действащи, както и досега, ще се избират от пленумите на двете върховни съдилища.
Това предложение бе прието единодушно от кадровиците. Спорове имаше по второто предложение на сегашната КАК – да се промени правилото, че нейните членове от професионалната квота се оттеглят от правораздаването и пряката си работа за времето на мандата – той е 1 г., с право на повторност, тоест откъсват се от работа.
В крайна сметка се прие предложението занапред тези членове на КАК да продържат и пряката си работа, но с до 50 % натовареност. Каква ще е точно натовареността на всеки от петимата ще решават общите събрания на съответния съд. На възражението, че така се стопира работата на съдии от провинцията като членове на КАК, бе отговорено, че заседанията могат да се провеждат и чрез видеоконферентна връзка.
Допълнително бяха обсъдени и параметрите за формиране на съставите от помощните атестационни комисии по места, които ще извършват конкретните атестации. Правилата трябва да залегнат и в наредбата за атестациите, която тепърва ще се изменя от ВСС.
Прие се като указание, че членовете на помощната атестационна комисия по принцип ще се избират от комисия от съответния съд, като в нея могат да влизат само титуляри, не и командировани магистрати. А за конкретната атестация – на случаен принцип, като съветът ще предостави за целта софтуера за избор на състави по дисциплинарните дела. И още – по възможност тримата атестиращи трябва да разгрлеждат дела то материята, която разглежда атестирания – граждански, наказателни, административни, търговски. Ако това не е осъществимо, специалист в съответната материя трябва да е поне докладчикът.
И още – Съдийската колегия промени и правомощията на друга комисия – „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“. От нейните правомощия отпада отправянето на предложения за оптимизиране на заетия и незаетия щат в съдилищата. Това вече ще бъде правено само от КАК, но не отменя възможност и комисията по натовареността все ак да излиза с инициативи за щатовете, когато свързани с балансирането на натовареността в съдилищата.
С решение от днес Съдийската колегия отмени и спирането на разглеждането на дисциплинарните дела, което бе направено заради извънредното положение. Оттук нататък конкретните дисциплинарни състави ще насрочват заседания по казусите.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.