Последни новини
Home / Законът / Пращат петиция до ЕК за независимо разследване на обвиненията срещу Иванчева и Петрова (обновена и допълнена)

Пращат петиция до ЕК за независимо разследване на обвиненията срещу Иванчева и Петрова (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Пускат утре до 12 журналисти да наблюдават делото в  Апелативния специализиран съд

„Петиция до Европейската комисия за независимо разследване на обвиненията за подкуп към Иванчева и Петрова започнаха убедените в тяхното набедяване граждани и бивши колеги в Община „Младост”. За два дни събраните подписи са над 550. Всеки, който има подозрения за вината на двете жени може да се присъедини към петицията в сайта change.org на следния линк: http://chng.it/tQzc2sN9JZ. Сезирани са лично председателя Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят Вера Йоурова, отговорна за човешките права и комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс“ – за това информира Петър Кърджилов, защитник на каузата на бившето кметско ръководство на „Младост“, най-вече за зелен квартал и намаляване на застрояването.

Новината идва в деня преди втората инстанция, Апелативният специализиран съд да проведе – вероятно – последното заседание по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Очаква се то да е за пледоариите на страните. На първа инстанция, в специализирания съд, бяха четени хприсъди – 20 години за Иванчева, 15 за Петрова и 12 за Дюлгеров.

Кърджилов предоставя и текста на петицията до европейските комисари: „Призоваваме за пълно и независимо разследване на обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова в искане и вземане на подкуп. Независимият кмет на район „Младост“ в София и нейният заместник бяха арестувани през април 2018 г. с пари, хвърлени в служебната им кола с редица нарушения на правата на човека. Иванчева и Петрова са преживели ужасяващи двадесет и пет месеца лъжи, манипулации, унижения, заплахи и влошаване на здравето им, в резултат на действията на Специализираната прокуратура и двете инстанции на специализираните съдилища. Прокуратурата разказва лъжи в съдебната зала и пред медиите, докато специализираните съдилища пренебрегват всички доказателства за оправдаване на двете жени и издават максимални присъди без реални доказателства за вина. Дори главният прокурор директно призна в интервю за национална телевизия, че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически. Единствената вина на двете жени е, че започнаха да разкриват престъпленията на управляващата партия в България и че успяха да спрат презастрояването в квартал „Младост“.”

Той цитира и обръщения на Биляна Петрова и на Десислава Иванчева.

Съдебният състав показа с делата си, че няма намерение безпристрастно да разгледа доказателствата. Ясно е, че този съд е зависим и че процесът срещу нас е политически, както самият Иван Гешев призна в интервю за БНТ на 17.04.2019.”, споделя в страницата си във Фейсбук Биляна Петрова. Десислава Иванчева споделя на страницата си видео,  в което с Биляна Петрова показват как в почти всички томове по делото липсва прошнуроване, номериране на страниците, печати и подписи, налични задрасквания на документи без автор на тези задрасквания, липса на опис на отделните документи в папките и други нарушения.

За утрешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов е поискал заседанието да се заснема и предава пряко в интернет поради ограничението за присъствие на медии и граждани в съдебната зала.

Ако това искане не бъде изпълнено, пред сградата на ул. „Черковна“ 90 ще има протест от граждани, подкрепящи Иванчева и Петрова, информира Петър Кърджилов.

След като Съдийската колегия промени част от Правилата за работа в условията на Ковид-19 и позволи пускане на журналисти в съдебните зали, но по предварителни заявки и с лимит, от Апелативния специализиран съд съобщиха: 

„Във връзка с проявен медиен интерес по дело ВНОХД №314/2019 г. с подсъдими лица Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров и след взетото днес Решение на Съдийска колегия на ВСС за допускане на журналисти по делата, по които се проявява медиен интерес, като се съобразят възможностите на съдилищата за това с оглед спазване на предписанията на здравния министър за мерките за безопасност, ви уведомяваме, че по делото ще бъдат допуснати журналисти, които ще бъдат настанени в отделна зала, в която на екран ще бъде излъчен процеса по видеоконферентна връзка. Предвид обстоятелството, че залата разполага с ограничен брой места и при задължението да се спазва изискването за отстояние от 1,5 метра за присъстващите, можем да осигурим присъствие  максимум на 10-12 човека, за което молим да проявите разбиране. Ако е възможно, молим да съгласувате помежду си хората, които да бъдат допуснати в съдебната зала, за което трябва да бъдат подадени заявления на електронната поща на АСНС  до 09:30 ч. на 20.05.2020 г. В случай, че не можете да съгласувате имената на журналистите, които ще бъдат допуснати в съдебната зала, ще бъде определен по един представител от всяка медия по поредността на подадените заявления до запълване на капацитета на залата“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Един коментар

  1. Калина

    Не мога да се присъединя към петицията, въпреки голямото ми желание. Трудно ми е а езика, не може ли на български да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.