Последни новини
Home / Законът / Пращат петиция до ЕК за независимо разследване на обвиненията срещу Иванчева и Петрова (обновена и допълнена)

Пращат петиция до ЕК за независимо разследване на обвиненията срещу Иванчева и Петрова (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Пускат утре до 12 журналисти да наблюдават делото в  Апелативния специализиран съд

„Петиция до Европейската комисия за независимо разследване на обвиненията за подкуп към Иванчева и Петрова започнаха убедените в тяхното набедяване граждани и бивши колеги в Община „Младост”. За два дни събраните подписи са над 550. Всеки, който има подозрения за вината на двете жени може да се присъедини към петицията в сайта change.org на следния линк: http://chng.it/tQzc2sN9JZ. Сезирани са лично председателя Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят Вера Йоурова, отговорна за човешките права и комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс“ – за това информира Петър Кърджилов, защитник на каузата на бившето кметско ръководство на „Младост“, най-вече за зелен квартал и намаляване на застрояването.

Новината идва в деня преди втората инстанция, Апелативният специализиран съд да проведе – вероятно – последното заседание по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Очаква се то да е за пледоариите на страните. На първа инстанция, в специализирания съд, бяха четени хприсъди – 20 години за Иванчева, 15 за Петрова и 12 за Дюлгеров.

Кърджилов предоставя и текста на петицията до европейските комисари: „Призоваваме за пълно и независимо разследване на обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова в искане и вземане на подкуп. Независимият кмет на район „Младост“ в София и нейният заместник бяха арестувани през април 2018 г. с пари, хвърлени в служебната им кола с редица нарушения на правата на човека. Иванчева и Петрова са преживели ужасяващи двадесет и пет месеца лъжи, манипулации, унижения, заплахи и влошаване на здравето им, в резултат на действията на Специализираната прокуратура и двете инстанции на специализираните съдилища. Прокуратурата разказва лъжи в съдебната зала и пред медиите, докато специализираните съдилища пренебрегват всички доказателства за оправдаване на двете жени и издават максимални присъди без реални доказателства за вина. Дори главният прокурор директно призна в интервю за национална телевизия, че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически. Единствената вина на двете жени е, че започнаха да разкриват престъпленията на управляващата партия в България и че успяха да спрат презастрояването в квартал „Младост“.”

Той цитира и обръщения на Биляна Петрова и на Десислава Иванчева.

Съдебният състав показа с делата си, че няма намерение безпристрастно да разгледа доказателствата. Ясно е, че този съд е зависим и че процесът срещу нас е политически, както самият Иван Гешев призна в интервю за БНТ на 17.04.2019.”, споделя в страницата си във Фейсбук Биляна Петрова. Десислава Иванчева споделя на страницата си видео,  в което с Биляна Петрова показват как в почти всички томове по делото липсва прошнуроване, номериране на страниците, печати и подписи, налични задрасквания на документи без автор на тези задрасквания, липса на опис на отделните документи в папките и други нарушения.

За утрешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов е поискал заседанието да се заснема и предава пряко в интернет поради ограничението за присъствие на медии и граждани в съдебната зала.

Ако това искане не бъде изпълнено, пред сградата на ул. „Черковна“ 90 ще има протест от граждани, подкрепящи Иванчева и Петрова, информира Петър Кърджилов.

След като Съдийската колегия промени част от Правилата за работа в условията на Ковид-19 и позволи пускане на журналисти в съдебните зали, но по предварителни заявки и с лимит, от Апелативния специализиран съд съобщиха: 

„Във връзка с проявен медиен интерес по дело ВНОХД №314/2019 г. с подсъдими лица Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров и след взетото днес Решение на Съдийска колегия на ВСС за допускане на журналисти по делата, по които се проявява медиен интерес, като се съобразят възможностите на съдилищата за това с оглед спазване на предписанията на здравния министър за мерките за безопасност, ви уведомяваме, че по делото ще бъдат допуснати журналисти, които ще бъдат настанени в отделна зала, в която на екран ще бъде излъчен процеса по видеоконферентна връзка. Предвид обстоятелството, че залата разполага с ограничен брой места и при задължението да се спазва изискването за отстояние от 1,5 метра за присъстващите, можем да осигурим присъствие  максимум на 10-12 човека, за което молим да проявите разбиране. Ако е възможно, молим да съгласувате помежду си хората, които да бъдат допуснати в съдебната зала, за което трябва да бъдат подадени заявления на електронната поща на АСНС  до 09:30 ч. на 20.05.2020 г. В случай, че не можете да съгласувате имената на журналистите, които ще бъдат допуснати в съдебната зала, ще бъде определен по един представител от всяка медия по поредността на подадените заявления до запълване на капацитета на залата“.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Един коментар

  1. Калина

    Не мога да се присъединя към петицията, въпреки голямото ми желание. Трудно ми е а езика, не може ли на български да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.