Последни новини
Home / Законът / Ще пускат журналисти в съдебните зали по значими дела, но по заявки и с лимит

Ще пускат журналисти в съдебните зали по значими дела, но по заявки и с лимит

Defakto.bg

Алтернативите са излъчвания онлайн и публикуване на протоколите

По дела със значим медиен и обществен интерес и по решение на съдебния състав, в съдебните зали ще бъдат допускани журналисти, но по предварително направена заявка. Както и при „стриктно спазване на указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на COVID-19, както и на Правилата и мерките за работа на съдилищата по време на пандемия“.

Ако присъствието на журналисти в залата е невъзможно, за спазване на принципа на публичност на правосъдието следва да се използват „всички възможни технически средства за това“. Например излъчване на заседанието на монитор пред съдебната зала или в друго помещение на съда, както и осигуряване на видеострийминг. А когато по едно и също време се провеждат няколко дела от значим интерес, да се излъчва делото, по което интересът на журналистите, отразяващи работата на съда е по-голям.

Като алтернативна мярка се записва също по общественозначимите дела протоколите от заседанията да се публикуват незабавно след подписването им от съдебния състав, при спазване на защитата на личните данни.

Това са новите мерки за публичност, одобрени от Съдийската колегия на ВСС днес. Те са компилация между предложенията, направени от Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева, от една страна – тяхна е идеята за допускане на журналисти в залите и на Даниела Марчева и Боряна Димитрова, от друга – те двете възприеха предложенията на ресорните журналисти, отправени до колегията.

Предложението за допуск по предварителни заявки бе направено от Георги Чолаков и също прието без възражения.

Колегията гласува също всеки съд да публикува на интернет страницата си начините на осигуряване на публичност по различните обществено интересни дела и отчет за това.

Намеренията на кадровиците очевидно бяха добри, похвален е стремежът им да преразгледат собствените си решения, които правеха публичното по Конституция правосъдие „закрито“ по време на пандемията.

Но! Така гласувани, новите мерки също не удовлетворяват изискването за публичност. Защото: Първо, допускането до залите очевидно ще е лимитирано – заради изискванията за минимум 1,5 метра отстояние на присъстващите едни от други и останалите санитарни мерки. При това положение и, предвид предварителното правене на заявки, без отговор остава въпросът как и по кои критерии ще се „отсяват“ допусканите до залата журналисти? И какво ще правят останалите, невлезли в лимита? При положение, че никакво излъчване онлайн не се предвижда, ако съставът се е съгласил да „пусне“ журналисти. Излиза, че на едни медии ще им провърви, на други – не. Кои са медиите в случая е без значение – публичността не е по лимит.

От тази гледна точка далеч по-разумно изглеждаше да се приложат вече ползваните технологии и да се осигурява излъчване на заседанията, както предлагаха репортерите. Вероятно и на това щяха да се намерят критици, но все още сме в ситуация на пандемия. А и самият ВСС не е отворил вратите си за медии и заседава дистанционно чрез видеоконференция.

Има и други решения по правилата за работата на съдилищата в условията на COVID-19.

Така отпада задължителното носене на ръкавици от посетителите в съдебните сгради.

И още, категорично бе записано, че в съдебните сгради няма да се допускат живеещите в населени места, поставени под пълна или частична карантина от РЗИ (местата, където придвижването е изцяло или частично ограничено). Във варианта от 12 май изключения все пак се правеха за призованите и страните по дела. Забраната бе наложена по предложение на съдии от Ямбол. Сега заседанията с участие на хора от тези райони очевидно ще се отлагат.

Дискутирано бе и писмо от председателя на специализирания съд Мариета Райкова. На практика тя питаше може ли в момента да се провежда заседание с много подсъдими, съответно адвокати и т.н., след като заповед на здравния министър забранява струпване на повече от 10 човека на едно място?

Отговорът на Съдийската колегия е, че тази забрана на здравния министър е за други ситуации и е неотносима към провеждането на съдебни процеси. Разбира се, ако са осигурени останалите санитарни изисквания за отстояния и хигиенизиране.

Принципна подкрепа за промени в ГПК и НПК, въвеждащи заседания онлайн

Колегията изрази принципна подкрепа за проекти за промени на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и на Наказателно-прпоцесуалния кодекс (НПК), предвиждащи включително провеждане на съдебни заседания чрез видеоконферентни връзки. По време на заседанието Вероника Имова обясни, че подобно навлизане на новите технологии в съдебната фаза на наказателния процес е без прецедент.

Предвижда се също призоваване и връчване на съдебни книжа по електронен път.

И още от ВСС съобщават:

„Съдийската колегия на ВСС обсъди и предложения за изменение и допълнение на ГПК, НПК, АПК и ЗСВ в посока рационализиране на съдебния процес и въвеждане на информационните технологии в по-голяма степен, както и в отговор на актуалните изисквания за по-голяма социална дистанция и опазване на здравето и живота на гражданите и на работещите в съдебната система. Предлагат се законодателни изменения в процесуалните закони с цел разширяване на възможностите на електронното призоваване, включително чрез въвеждане на задължително електронно призоваване на определен кръг субекти – страни в съдебния процес, и разширяване на възможностите за използване на видеоконференция както при провеждане на съдебни заседания, така и при събиране на доказателства. Всички предложения ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.