Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд поднови делото “Младост”, назначи ескпертизи на СРС-тата

Апелативният специализиран съд поднови делото “Младост”, назначи ескпертизи на СРС-тата

Defakto.bg

Предвиденият финал на делото срещу кметиците на “Младост” в Апелативния специализиран съд днес не се състоя. Макар съдебното следствие на втора инстанция да бе обявено за приключено, то бе възобновено. Следващата дата е 3 юли. А подсъдимите остават под “домашен арест”.

По искане на Биляна Петрова съставът, председателстван от шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев, назначи техническа експертиза на част от записите по спецсредствата, основни доказателства за твърдяната корупция. Така на експертна проверка ще бъдат подложени записите от 16 март и 3 април 2018 г., “запечатали” срещи между Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. А вещите лица трябва да отговорят дали записите по делото са автентични, дали във веществените доказателствени средства (ВДС) е отразено пълното и точно съдържание на разговорите и дали те са били проведени именно между твърдяните участници.

Това е стъпка напред в проверката на прокурорските доказателства по обвинението, че бившият кмет на “Младост” Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са поискали  подкуп от строитерния предриемач с трайни интереси в квартала Александър Ваклин – основен свидетел на обвинението. За него съдия Иво Хинов от първоинстанционния специализиран съд бе признал, че е бил проводник на “провокация към подкуп” (престъпление по НК), но осъществен на етап, който не е бил взет предвид при присъдите. На първа инстанция Иванчева получи 20 г. затвор, Петрова – 15 г., а Дюлгеров – 12 г.

Сега, както Де факто писа, до ЕК се отправя петиция за независимо разследване на обвиненията срещу Иванчева и Петрова.

Днешното дело в Апелативния специлиализиран съд бе съпроводено с настоявания, очаквания и емоции, още повече че е сред пълвите слез извънредното положение. По него, след вчерашните решения на Съдийската колегия на ВСС за “новата” публичност ръководството на АПСпНС предостави зала за десетина журналисти, които да наблюдават заседанието. Че това е мнима публичност, Де факто вече писа.

Преди да назначи еспертизата, съставът на георги Ушев отхвърли други искания на подсъдимите, включително настояването на Биляна Петрова за присъствието на адвокат Ирен Савова. Тя не можеше да пристигне от Прага заради огрниченията в извънредното положение. А в “извънредната епидемична обстановка” сред пирсигането й би трябвало да се подложи на 14-дневна карантина.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.