Последни новини
Home / Законът / Заповед, с която министър Ананиев ограничава протестите до 10 души, е оспорена пред съда

Заповед, с която министър Ананиев ограничава протестите до 10 души, е оспорена пред съда

Defakto.bg

В централните градски части се събират по много повече от десет души, макар и неорганизирано, посочва адв. Качаунова, директор на Правната програма на БХК.

Българският хелзинкски комитет (БХК) оспорва пред Върховния административен съд заповедта, въвеждаща като временна противоепидемична мярка при обявена извънредна епидемична обстановка забрана за провеждане на „всякакви организирани събирания на групи над 10 (десет) лица, с изключение на [някои спортни мероприятия]“.  Заповедта на здравния министър, публикувана и в сила от 14 май, е част от сега действащия пакет противоепидемични мерки, приети от правителството след края на обявеното от Народното събрание извънредно положение във връзка с пандемията на COVID-19.

Забраната за организирани събирания на хора в групи над 10 лица накърнява правото на мирни събрания на гражданите“, заяви адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма на БХК. „Това право гарантира на гражданите възможността, наред с друго, да протестират. Такава обща забрана обаче противоречи на Конституцията и международните договори, по които държавата ни е страна“, заяви още тя. „В дневни часове в централните градски части могат да се видят много повече от десет души, макар тяхното събиране да не е било предварително организирано. Липсва каквато и да е обосновка защо организираното събиране на хора е по-опасно за здравето от неорганизираното, а още повече – липсва възможност такива събирания, които спазват физическа дистанция между участниците и по време на които те носят предпазни средства, да не бъдат ограничавани. Сега са забранени всички събирания, въобще“, допълни адв. Качаунова.

Освен отмяната на спорната разпоредба в заповедта на министъра, БХК иска от съда да спре и предварителното ѝ изпълнение, т.е. действието на тази разпоредба от заповедта да бъде преустановено, докато съдът не се произнесе по същество по спора.

Това е поредната заповед на здравния министър, оспорена заради противоречия с Конституцията и нормите на европейското право. По рано в сряда съобщихме,че министър Ананаиев спешно отмени своя заповед с която въвеждаше задължително болонично лечение за хронично болни и граждани над  60 – годишна  възраст, без тяхно съгласие и мнение на лекар.   Това стана след като четирима адвокати поиска от ВАС   да спре изпълнението на заповедта в частта й за хората над 60 години и за хронично болните, защото  противоречи на Конституцията и Европейскта конвенция за правата на човека.

Първи беше столичанинът Вергил Стойнов, който оспори  пълната забрана на министъра за разходки в парковете и градините. Жалба  до ВАС отправи и адвокат Албена Белянова срещу забраната на над 12-годишните да влизат в парковете със своите родители. По кой критерий министърът определи, че до 12 години може, а над тази възраст е забранено, попита адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.