Последни новини
Home / Законът / Повторно, без избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура (допълнена)

Повторно, без избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура (допълнена)

Defakto.bg

Соченият за фаворит се оттегли

И след втора процедура, Апелативната специализирана прокуратура остава без титулярен ръководител.

Нито един от двамата останали кандидати – съдията от специализирания съд Пламен Евгениев и прокурора от специализираната прокуратура Росен Радев не бе подкрепен от кадровиците. Евгениев получи 3 „за“ срещу 6 „против“ в Прокурорската колегия. Резултатът за Радев бе 9 „против“.

Соченият за фаворит за поста Николай Найденов, доскоро и.ф. шеф, а от началото на годината обвинител във ВКП, на 18 май е депозирал отказ от участие в процедурата. Мотиви за оттеглянето му не бяха посочени днес.

Но направи впечатление друго – главният прокурор Иван Гешев не участва във важния избор, включи се в заседанието след това. А спецструктурите са ключови за този обвинител №1 – той самият израсна кадрово от специализираната прокуратура. А и след промени в закона, от началото на 2019 г. повечето дела срещу „висши“ са именно в тези структури.

Наби се на очи и друго – днешният провал в избора почти повтаря първия такъв. През есента на 2018 г., при двама претенденти за поста в последния момент се оттегли сочената за фаворит Емилия Русинова (тогава градски прокурор на София). А мнозинството в колегията, очаквано, не избра другия претендент – следователя Бойко Атанасов.

Апелативната специализирана прокуратура е без титулярен ръководител от март 2018 г., след изненадващата оставка на Даниела Попова. Тогава за и.ф. бе избран оттеглилият се сега Николай Найденов. А след неговото назначение във ВКП временен шеф стана Даниела Ангелова-Осоговска. Първи началник на АпСП след създаването й през 2011 г. бе Борислав Сарафов, сега шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор по разследването.

Обобщено, мотивите за днешния „не избор“, звучат така – съдебният закон допуска назначаване на магистрати от по-долно ниво по изключение, а никой от двамата останали кандидати не е бил „изключителен“. За единия от тях, Росен Радев, бе посочено и че имал дисциплинарни наказания.

Днешният „не избор“ идва и след гласуваната вече оставка на шефа на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, така че ръководната „криза“ в спецструктурите е налице.

Единият от изслушаните днес кандидати Пламен Евгениев е съдия в спецсъда от 2014 г., преди това от 2011 г. е бил прокурор в спецпрокуратурата, още по-преди прокурор в РП Велико Търново.

Като проблеми пред спецообвинението на първа инстанция той посочи върнатите дела, битовите условия и текучеството, най-вече сред администрацията, основно в деловодството. Бе конкретен – от 55 служители в началото на 2018 г. 30 души, най-вече деловодители са напуснали в рамките на годината. През 2019 г. реално е са работили 88 души в администрацията, в края на годината са напуснали 50 човека, 27 от тях – деловодители. А това е първата година, през която са плащани допълнителните възнаграждения.

Впечатли най-вече твърдението му, че работата срещу корумпираните от съдебната власт е почти „замряла“, като активност в това отношение не демонстрирали и от КПКОНПИ. Евгениев каза, че немално обвинители са напуснали спецпрокуратурата и са се върнали на предишните си местоработи в провинцията, с по-ниски заплати. Като мотив са сочели включително нежеланието си да работят по дела срещу колеги магистрати. Даде заявка за създаване на екип от „особено мотивирани прокурори и следователи по дела срещу съдебната система“, в който да влязат и служители на ДАНС и КПКОНПИ. Говори включително за „неправомерно“ влияние на влиятелни адвокати, за вземане на решения „с корупционни подбуди“, за бездействието, което  „може да затвърди усещането у гражданите, че гарван гарвану око не вади“. Поясни: „Не ме разбирайте погрешно – става дума за малък процент недобросъвестни колеги, но те нанасят тежък удар върху общността“. Включи и цитати на Иван Гешев.

Другият претендент Росен Радев от май 2012 г. е в спецпрокуратурата, преместен от ОП-Варна. До 2008 г. е бил адвокат във Велико Търново, с кратко прекъсване като държавен съдебен изпълнител. А от 1995 до 1999 г. е бил прокурор в РП-Павликени, напуснал с оставка. Бил е и следовател в Павликени. Завършил ВИ на МВР.

Той говори за лош доказателствен стандарт при множество обвиняеми – не срещу всички има доказателства, но се внасят обвинения в съда. Както и за задръстване в системата, „ножицата между образувани и внесени в съда производства се разширява, това може да доведе само до едно – специализираните институции да блокират“.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.