Последни новини
Home / Законът / Повторно, без избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура (допълнена)

Повторно, без избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура (допълнена)

Defakto.bg

Соченият за фаворит се оттегли

И след втора процедура, Апелативната специализирана прокуратура остава без титулярен ръководител.

Нито един от двамата останали кандидати – съдията от специализирания съд Пламен Евгениев и прокурора от специализираната прокуратура Росен Радев не бе подкрепен от кадровиците. Евгениев получи 3 “за” срещу 6 “против” в Прокурорската колегия. Резултатът за Радев бе 9 “против”.

Соченият за фаворит за поста Николай Найденов, доскоро и.ф. шеф, а от началото на годината обвинител във ВКП, на 18 май е депозирал отказ от участие в процедурата. Мотиви за оттеглянето му не бяха посочени днес.

Но направи впечатление друго – главният прокурор Иван Гешев не участва във важния избор, включи се в заседанието след това. А спецструктурите са ключови за този обвинител №1 – той самият израсна кадрово от специализираната прокуратура. А и след промени в закона, от началото на 2019 г. повечето дела срещу “висши” са именно в тези структури.

Наби се на очи и друго – днешният провал в избора почти повтаря първия такъв. През есента на 2018 г., при двама претенденти за поста в последния момент се оттегли сочената за фаворит Емилия Русинова (тогава градски прокурор на София). А мнозинството в колегията, очаквано, не избра другия претендент – следователя Бойко Атанасов.

Апелативната специализирана прокуратура е без титулярен ръководител от март 2018 г., след изненадващата оставка на Даниела Попова. Тогава за и.ф. бе избран оттеглилият се сега Николай Найденов. А след неговото назначение във ВКП временен шеф стана Даниела Ангелова-Осоговска. Първи началник на АпСП след създаването й през 2011 г. бе Борислав Сарафов, сега шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор по разследването.

Обобщено, мотивите за днешния “не избор”, звучат така – съдебният закон допуска назначаване на магистрати от по-долно ниво по изключение, а никой от двамата останали кандидати не е бил “изключителен”. За единия от тях, Росен Радев, бе посочено и че имал дисциплинарни наказания.

Днешният “не избор” идва и след гласуваната вече оставка на шефа на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, така че ръководната “криза” в спецструктурите е налице.

Единият от изслушаните днес кандидати Пламен Евгениев е съдия в спецсъда от 2014 г., преди това от 2011 г. е бил прокурор в спецпрокуратурата, още по-преди прокурор в РП Велико Търново.

Като проблеми пред спецообвинението на първа инстанция той посочи върнатите дела, битовите условия и текучеството, най-вече сред администрацията, основно в деловодството. Бе конкретен – от 55 служители в началото на 2018 г. 30 души, най-вече деловодители са напуснали в рамките на годината. През 2019 г. реално е са работили 88 души в администрацията, в края на годината са напуснали 50 човека, 27 от тях – деловодители. А това е първата година, през която са плащани допълнителните възнаграждения.

Впечатли най-вече твърдението му, че работата срещу корумпираните от съдебната власт е почти “замряла”, като активност в това отношение не демонстрирали и от КПКОНПИ. Евгениев каза, че немално обвинители са напуснали спецпрокуратурата и са се върнали на предишните си местоработи в провинцията, с по-ниски заплати. Като мотив са сочели включително нежеланието си да работят по дела срещу колеги магистрати. Даде заявка за създаване на екип от “особено мотивирани прокурори и следователи по дела срещу съдебната система”, в който да влязат и служители на ДАНС и КПКОНПИ. Говори включително за “неправомерно” влияние на влиятелни адвокати, за вземане на решения “с корупционни подбуди”, за бездействието, което  “може да затвърди усещането у гражданите, че гарван гарвану око не вади”. Поясни: “Не ме разбирайте погрешно – става дума за малък процент недобросъвестни колеги, но те нанасят тежък удар върху общността”. Включи и цитати на Иван Гешев.

Другият претендент Росен Радев от май 2012 г. е в спецпрокуратурата, преместен от ОП-Варна. До 2008 г. е бил адвокат във Велико Търново, с кратко прекъсване като държавен съдебен изпълнител. А от 1995 до 1999 г. е бил прокурор в РП-Павликени, напуснал с оставка. Бил е и следовател в Павликени. Завършил ВИ на МВР.

Той говори за лош доказателствен стандарт при множество обвиняеми – не срещу всички има доказателства, но се внасят обвинения в съда. Както и за задръстване в системата, “ножицата между образувани и внесени в съда производства се разширява, това може да доведе само до едно – специализираните институции да блокират”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.