Последни новини
Home / Законът / Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Defakto.bg

След единодушно гласуване в Прокурорската колегия следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София. Тя бе единствен кандидат за поста, подкрепи я включително Иван Гешев. Мотивът на главния прокурор бе, че СГП напоследък е “изчезнала от хоризонта” и може да я възкреси само човек “отвън”.

Кирилова е следовател от кариерата, беше зам.-шеф на столичното следствие и ръководител на икономическия отдел през 2000-2004 г. После е инспектор в Инспекпората на МП, през 2011 г. се връща в СГП и работи в звеното “Антикорупция”, сега е в сектора за престъпления от лица с имунитет, които не попадат в каталога на спецпрокуратурата. Преди няколко години наред с Иван Гешев и други бе на изслушване пред предния ВСС заради обвиненията за създадената “шпицкоманда” на Сотир Ццааров, отправени от  следователя Бойко Атанасов. Както и останалите, Кирилова отрече да е била член на “команда”. В същото време именно в нейния отдел бяха нарязани материали по КТБ, открити в боклукчийски кофи до сградата.

Днес пред Прокурорската колегия Илиана Кирилова изтъкна и работата си по делото “КТБ” – ключово в кариерата на Иван Гешев.

Постът в СГП е вакантен, след като Емилия Русинова бе отстранена чрез повишение – стана зам.-шеф на апелативната прокуратура.

А Иван Гешев обяви: “Факт е, че в СГП има хронични проблеми, че ръководители не ги промениха, както и че в резултат на поправки в НПК част от производствата минаха към специализираната прокуратура и натовареността е рязко променена. Но СГП изчезна от хоризонта и впечатлението, че тя все едно не съществува е и на хора извън прокуратурата. В тази прокуратура се разви синдрома на фомално-бюрократичния подход, прекъснаха се добри традиционни връзки. Налагат се сериозни промени в СГП, за да заеме заслужаваното място”.

About De Fakto

Проверете също

Нормотворчество за чудо и приказ. Или как парламентът подкрепи критиките на ЕК за недъгаво законотворчество*

Екатерина Баксанова Имало едно време в България Народно събрание, което, в резултат на прозрачен, предвидим …

Почит: Окръжен съд – Ямбол, зала №3 носи името на големия юрист проф. Любен Корнезов

Зала №3 на Окръжен съд – Ямбол носи името на известния юрист проф. Любен Корнезов.  …

Един коментар

  1. КТБ си е добра практика, все пак Василев извърши милион и едно престъпления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.