Последни новини
Home / Законът / Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Defakto.bg

След единодушно гласуване в Прокурорската колегия следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София. Тя бе единствен кандидат за поста, подкрепи я включително Иван Гешев. Мотивът на главния прокурор бе, че СГП напоследък е „изчезнала от хоризонта“ и може да я възкреси само човек „отвън“.

Кирилова е следовател от кариерата, беше зам.-шеф на столичното следствие и ръководител на икономическия отдел през 2000-2004 г. После е инспектор в Инспекпората на МП, през 2011 г. се връща в СГП и работи в звеното „Антикорупция“, сега е в сектора за престъпления от лица с имунитет, които не попадат в каталога на спецпрокуратурата. Преди няколко години наред с Иван Гешев и други бе на изслушване пред предния ВСС заради обвиненията за създадената „шпицкоманда“ на Сотир Ццааров, отправени от  следователя Бойко Атанасов. Както и останалите, Кирилова отрече да е била член на „команда“. В същото време именно в нейния отдел бяха нарязани материали по КТБ, открити в боклукчийски кофи до сградата.

Днес пред Прокурорската колегия Илиана Кирилова изтъкна и работата си по делото „КТБ“ – ключово в кариерата на Иван Гешев.

Постът в СГП е вакантен, след като Емилия Русинова бе отстранена чрез повишение – стана зам.-шеф на апелативната прокуратура.

А Иван Гешев обяви: „Факт е, че в СГП има хронични проблеми, че ръководители не ги промениха, както и че в резултат на поправки в НПК част от производствата минаха към специализираната прокуратура и натовареността е рязко променена. Но СГП изчезна от хоризонта и впечатлението, че тя все едно не съществува е и на хора извън прокуратурата. В тази прокуратура се разви синдрома на фомално-бюрократичния подход, прекъснаха се добри традиционни връзки. Налагат се сериозни промени в СГП, за да заеме заслужаваното място“.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Един коментар

  1. КТБ си е добра практика, все пак Василев извърши милион и едно престъпления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.