Последни новини
Home / Законът / Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София

Defakto.bg

След единодушно гласуване в Прокурорската колегия следователката Илиана Кирилова стана градски прокурор на София. Тя бе единствен кандидат за поста, подкрепи я включително Иван Гешев. Мотивът на главния прокурор бе, че СГП напоследък е „изчезнала от хоризонта“ и може да я възкреси само човек „отвън“.

Кирилова е следовател от кариерата, беше зам.-шеф на столичното следствие и ръководител на икономическия отдел през 2000-2004 г. После е инспектор в Инспекпората на МП, през 2011 г. се връща в СГП и работи в звеното „Антикорупция“, сега е в сектора за престъпления от лица с имунитет, които не попадат в каталога на спецпрокуратурата. Преди няколко години наред с Иван Гешев и други бе на изслушване пред предния ВСС заради обвиненията за създадената „шпицкоманда“ на Сотир Ццааров, отправени от  следователя Бойко Атанасов. Както и останалите, Кирилова отрече да е била член на „команда“. В същото време именно в нейния отдел бяха нарязани материали по КТБ, открити в боклукчийски кофи до сградата.

Днес пред Прокурорската колегия Илиана Кирилова изтъкна и работата си по делото „КТБ“ – ключово в кариерата на Иван Гешев.

Постът в СГП е вакантен, след като Емилия Русинова бе отстранена чрез повишение – стана зам.-шеф на апелативната прокуратура.

А Иван Гешев обяви: „Факт е, че в СГП има хронични проблеми, че ръководители не ги промениха, както и че в резултат на поправки в НПК част от производствата минаха към специализираната прокуратура и натовареността е рязко променена. Но СГП изчезна от хоризонта и впечатлението, че тя все едно не съществува е и на хора извън прокуратурата. В тази прокуратура се разви синдрома на фомално-бюрократичния подход, прекъснаха се добри традиционни връзки. Налагат се сериозни промени в СГП, за да заеме заслужаваното място“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Един коментар

  1. КТБ си е добра практика, все пак Василев извърши милион и едно престъпления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.