Последни новини
Home / Законът / Диана Ковачева зае като титуляр поста на омбудсман за следващите 5 години

Диана Ковачева зае като титуляр поста на омбудсман за следващите 5 години

Defakto.bg
 Диана Ковачева е новият титулярен омбудсман за следващите 5 години, реши парламентът.   От 176 присъстващи народни представители, 173 подкрепиха кандидатурата й. Трима се въздържаха.
Ковачева бе  единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ, а от парламентарната трибуна БСП  изрично обяви  подкрепа за кандидатурата й.  От септември миналата година  Ковачева  изпълняваше временно функциите на обществения защитник, след като Мая Манолова напусна поста, за да се включи в надпреварата за кмет на столицата.
За мен е чест, че  ще бъда четвъртия омбудмсман на страната“, каза Ковачева след гласуването.  Тя определи гласуваното й  доверие като подкрепата за институцията и задължаваща отговорност към правата на гражданите, „които ще отстоява със здрав разум„.
 Досега поста заемаха покойният Гиньо Ганев, Константин Пенчев и Мая Манолова.
Диана Ковачева е завършила право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, 1998 г.  Тя е магистър по право на Европейския съюз (Юридически Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”) и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция.
Ковачева е доктор по международно право и международни отношения и доцент по международно право и международни отношения
Владее английски, френски и руски език
Била е научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН (2000- 2001; от 2013),  Директор на Transparency International – България (2002 – 2011);
Министър на правосъдието на Република България  (2011 – 2013),  Заместник-омбудсман на Република България ( от 2016 г.),  преподавател в Юридически факултет на УНСС
Ковачева е носител на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II, а през  2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.
Има множество научни публикации.

About De Fakto

Проверете също

Търговец, доведен до фалит, осъди Народното събрание, ВАС и НАП за съществено нарушение на правото на ЕС

Народното събрание, Върховният административен съд и НАП са осъдени  да заплатят солидарно на бившия търговец …

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.