Последни новини
Home / Законът / Диана Ковачева зае като титуляр поста на омбудсман за следващите 5 години

Диана Ковачева зае като титуляр поста на омбудсман за следващите 5 години

Defakto.bg
 Диана Ковачева е новият титулярен омбудсман за следващите 5 години, реши парламентът.   От 176 присъстващи народни представители, 173 подкрепиха кандидатурата й. Трима се въздържаха.
Ковачева бе  единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ, а от парламентарната трибуна БСП  изрично обяви  подкрепа за кандидатурата й.  От септември миналата година  Ковачева  изпълняваше временно функциите на обществения защитник, след като Мая Манолова напусна поста, за да се включи в надпреварата за кмет на столицата.
За мен е чест, че  ще бъда четвъртия омбудмсман на страната“, каза Ковачева след гласуването.  Тя определи гласуваното й  доверие като подкрепата за институцията и задължаваща отговорност към правата на гражданите, „които ще отстоява със здрав разум„.
 Досега поста заемаха покойният Гиньо Ганев, Константин Пенчев и Мая Манолова.
Диана Ковачева е завършила право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, 1998 г.  Тя е магистър по право на Европейския съюз (Юридически Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”) и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция.
Ковачева е доктор по международно право и международни отношения и доцент по международно право и международни отношения
Владее английски, френски и руски език
Била е научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН (2000- 2001; от 2013),  Директор на Transparency International – България (2002 – 2011);
Министър на правосъдието на Република България  (2011 – 2013),  Заместник-омбудсман на Република България ( от 2016 г.),  преподавател в Юридически факултет на УНСС
Ковачева е носител на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II, а през  2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.
Има множество научни публикации.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.