Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Главният прокурор да прогледне в корупцията, Брюксел разби розовите сънища на управлението

Крум Зарков: Главният прокурор да прогледне в корупцията, Брюксел разби розовите сънища на управлението

Defakto.bg

Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свален.  Правоприлагащата система на България не е ефективна, тя  не може да накаже злоупотребилите и да осъди ясно и безапелационно крадливите и корумпираните, когато те имат протекции.  Записано е в този доклад, но ние си знаем„.  Това заяви в парламента зам. председателят на ПГ на „БСП за България“  Крум Зарков в декларация на левицата по повод  вчерашния знак от Брюксел, че България не напредва в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.  В декларацията БСП призова главния прокурор Иван Гешев да прогледне за корупцията в България, защото  „този доклад прави на пух и прах розовите сънища на нашето управление„.

От името на левицата  Зарков заяви: “ Вчера Съветът на Европейския съюз оповести своите препоръки относно Националната програма за реформи в България за 2020 г. Техните препоръки са част от т.нар.”Европейски семестър”- процедура, при която се извършва подробен анализ на плановете на всяка страна за бюджета, за макроикономически и структурни реформи… Вижда се от доклада, че не напредваме нито йота в борбата с корупцията и че има още много какво да се желае от прословутата съдебна реформа. Не се вижда от компетентните институции тук, не се вижда от главния прокурор, а докато той не прогледне, ние с вас може да продължим да говорим, а Брюксел да продължи да пише доклади.  Той каза, че този филм вече го е гледал. И ние сме го гледали, а краят му е много тъжен. Действието в края му се развива в чужбина, където българите са решили да търсят своето откраднато бъдеще„.

Напомни обещаната оставка от  Данаил Крилов:  „Министърът на правосъдието се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът не бъде свален докрая на мандата на Комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Кирилов е още тук. Истината е, че действията на този министър определено нямат кой знае каква тежест, но от това дали ще изпълни заканата си да си подаде оставката, ще разберем, дали поне думите му имат някаква тежест за него самия“.

С  Кирилов или без Кирилов, подписът на председателя на Съвета на ЕС е поставен под документ, в който пише: „в рамките на този механизъм, Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията„, добави социалистът .  „Тя комисията я наблюдава корупцията в България вече 13 години, но докога ще я наблюдаваме ние. Всяка сутрин в 8.00 ч.? Или през ден, или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или хвърчаща салфетка, за да видим кой на кого осигурява пълен съпорт. Съпорт е чужда дума, която значи подкрепа. Съпорт даже звуци брюкселски. Само че е много далеч от брюкселските стандарти.  Пълен съпорт няма кой да осигурява, където има действащи институции„, заяви зам.шефът на ПГ на БСП. Той визира скандала с  оповестените смс-и и паметни записки между хазартния бос Васил Божков,  финансовият министър Владислав Горанов и бизнесменът Кирил Домусчиев.

Понеже и днес се появиха членове на Министерски съвет и други, които обясняват, че това, което пише, не значи това, което се казва, ние искаме да оповестим какво точно пише в доклада на Европейския съвет. Естествено този доклад започва с кризата с COVID- 19, но на много места е написано, че установените проблеми за България датират от предходните години„, каза той. И продължи с цитати: „България е страна на много бедни и малко богати, водената политика прави богатите по-богати, а бедните си остават бедни. Преминаванет от еднакво състояние към друго не се влияе от държавната политика, която е определена от ЕС като една от най-слабите в Съюза.  Тук трябва да допълним европейските автори – преминаването от бедност към богатство в България много рядко се влияе от собствения труд и качества. С много усилия и преодолявайки хиляди пречки, определена група хора успява да оцелява и дори да създаде някакъв приличен стандарт „, каза още Крум Зарков.

В стремежа си за оцеляване правителството прегръща хаотично различни идеи от намаляване на ДДС, до създаването на държавни предприятия. „Докладът ни казва ясно и защо дори и идеите, за които говорите да са добри, те ще бъдат неминуемо превърнати в поредна схема за грабеж и източване на средства и преразпределение на бизнеси, защото правоприлагащата система на България е неефективна. Тя не успява да усмири ненаситния апетит на силните на деня., коментира  той.

Големият успех остава резервиран за други и той е практически невъзможен без подкрепата на властта, без компромиси със собствените принципи и без да делиш плодовете на собствения си бизнес и идеи с някои от характерните политико-икономически структури, формиращи родната ни олигарфия, обобщи Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.